Care sunt cele mai bune zece tari pentru locuit?

Daca te-ai intrebat vreodata care sunt cele mai bune tari unde se poate trai, Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica raspunde printr-un Index care puncteaza de la 1 la 10 cele mai bune tari unde se poate locui.  S-a calculat dupa criterii cum ar fi piata muncii, calitatea vietii, regim politic, posibilitati economice,  dezvoltare culturala, oportunitati de job-uri sau calitatea aerului. Bazandu-se pe aceste criterii, clasamentul a inclus urmatoarele tari:

Australia

Cel putin in 2014, Australia este cea mai buna tara din lume unde se poate locui. Speranta de viata a ajuns la 82 de ani iar australienii sunt renumiti pentru modul in care echilibreaza munca cu viata personala. Pe o scara de la 1 la 10, punctajul Australiei a ajuns la 7,95.

Suedia

Suedia urmeaza indeaproape Australia, cu un punctaj de 7,94. Implicarea sociala si numarul extreme de mare de intelectuali, nivelul ecologic si alti factori recomanda tara nordica pentru varful topului in ceea ce priveste calitatea vietii.

Canada

Speranta de viata a ajuns la 81 de ani iar nivelul de siguranta este un model pentru intreaga lume, chiar si in marile metropole. Guvernul a investot masiv in reforma sistemului sanitar iar conditiile   au ajuns la un nivel exc elent. Canada a scos un punctaj de 7,91.

Norvegia

Nordul continua sa domine in acest clasament printr-o tara imbogatita de pe urma petrolului. Cu o rata foarte ridicata a job-urilor disponibile si salarii foarte ridicate, Norvegia obtine 7,88 puncte in clasamentul OECD.

Elvetia

O alta tara care a Europei Occidentale care a ales sa ramana in afara structurilor UE are o calitate a vietii extrem de ridicata. Experti in banci, ceasuri si ciocolata, elvetienii s-au clasat abia pe 5, cu un punctaj de 7,85.

 

Topul primelor zece tari este completat de SUA, Danemarca, Olanda, Islanda si Marea Britanie.