Cofondatorul Apple ramas fara niciun ban

Apple, una dintre cele mai puternice companii din lume la ora actuala, a transformat cativa oameni in miliardari.  Si totul a pornit de la o mica afacere pusa pe roate in 1976, insa unii dintre fondatorii initiali nu au avut inspiratia de a ramane alaturi de companie si sa beneficieze astazi de valoarea ei exorbitanta.

Trei tineri au fondat la 1 aprilie 1976 Apple Computer, insa doar doi dintre ei sunt cunoscuti si astazi: Steve Jobs si Steve Wozniak. Al treilea era Ron Wayne, un nume ramas mai degraba anonim in zilele noastre. Cum Wayne era cel mai matur dintre cei trei, avand in jurul a 40 de ani in momentul fondarii, a fost responsabil cu stabilirea unui cadru financiar prielnic dezvoltarii.

Insa Ron Wayne si-a vandut participatia de 10% la cateva saptamani dupa momentul fondarii, iar astazi, cei 10% ar fi valorat circa 35 de miliarde de dolari. Ron a fost adus in afacere de Jobs si Steve Woznaik, insa a plecat pentru ca nu avea o relatie buna cu Jobs. In numeroasele interviuri acordate, Ron Wayne a precizat ca daca isi ignora filosofia de viata, ar fi putut fi astazi unul dintre cei mai bogati oameni din lume, insa subliniaza ca nu regreta decizia.

Jobs si Woznaik l-au invitat in trecut sa se alature din nou echipei insa Ron a refuzat, conform spuselor acestuia. Din nefericire, filmul despre viata lui Steve Jobs il ignora complet pe Ron Wayne, dar fostul fondator Apple spune ca nu se simte afectat de acest aspect.