Harta prosperitatii mondiale in 2014: cine castiga si cine pierde

Un nou studiu privind prosperitatea la nivel mondial arata ca Norvegia si Elvetia sunt in continuare tarile care conduc, in aceasta ordine, clasamentul. Un institut londonez a evaluat prosperitatea a 142 de tari bazandu-se pe 89 de variabile desprinse din 8 indicatori ai prosperitatii: economie, antreprenoriat, guvernare, educatie, libertatea personala, sanatate, siguranta si securitate, capital social.

Index-ul realizat de institut arata apropiat de precizie cum o duc cetatenii unor tari si unde se regaseste cel mai inalt nivel de trai. Sub multe aspecte, clasamentul nu reprezinta nicio supriza, tarile vest-europene domina la varf  iar cele sud-sahariene, macinate de conflicte, sunt la polul opus.

Avand la baza mai multe variabile, nu doar cifrele cresterii economice, ci mai ales indicativi care arata adevaratul nivel de trai al cetatenilor, descoperim ca tari precum Rusia, China, locul 54 in lume, sau Brazilia se afla intr-o scadere la capitolul prosperitate si urmeaza acest tren de ceva ani incoace. In mod paradoxal, aceste tari isi maresc tot mai mult numarul de milioanari, dar nu prospera in ceea ce priveste numarul celor aflati in clasa de mijloc. Impactul economic al sanctiunilor impuse Rusiei este unul clar, cea mai mare tara din lume ajungand in 2014 pe locul 68 in lume, dupa ce in 2013 a fost pe 61.

Statele Unite ale Americii, o alta forta a lumii, ocupa doar locul 10 in clasamentul general, doar pentru ca la nivel de libertati personale, scorul inregistrat este destul de mic pentru o tara democratica.  Chiar si Canada, recunoscuta pentru stabilitatea ei, se afla intr-o cadere de doua locuri fata de 2013, cand se afla pe 3 in lume.

In fata Canadei a urcat Noua Zeelanda si Danemarca, iar topul zece al celor mai prospere tari de pe glob este completat de Suedia, Australia, Finlanda si Olanda. Germania, cea mai puternica economie a Europei la nivel macro, se afla abia pe 14 in acest clasament, pozitie pe care trebuie sa o accepte din cauza dificultatilor sociale existente dupa unificarea cu fostul RDG.

 

Romania se afla pe locul 60 in acest clasament, in scadere fata de 2013, mai ales din cauza criteriilor economice.