150 de mii de copii ar putea abandona școala

La sfârșitul lunii trecute, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 prin care transportul județean de persoane a fost eliminat din sfera serviciilor publice. Măsura lovește în elevii din mediul rural care, în lipsa abonamentelor decontate, ar putea fi nevoiți să renunțe la cursuri, susțin specialiști în educație.

Ordonanța anulează facilitățile la transport. Astfel, elevilor nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va conduce la creșterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural. „Ei sunt printre cei mai vulnerabili în privința accesului la educație”, afirmă expertul SAR. Rata abandonului școlar în 2018 a fost de 16.4%. În mediul rural, rata a fost de 26,6%.
Alexandru Manda afirmă că din datele colectate de
Ministerul Educației rezultă următoarele: În 2013 erau peste 198 de mii de elevi navetiști În 2015 erau aproximativ 164 de mii de elevi navetiști La ora actuală nu știm câți elevi sunt navetiști, pentru că autoritățile locale au implementat deficitar măsurile pentru decontarea transportului județean, dar estimează că numărul lor este undeva la 150 de mii.

Cei mai afectați de ordonanță vor fi elevii din mediul rural care termină clasa a VIII-a, susține Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației „Salvați Copiii”.

Legea Educației prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km.

„Pentru un copil din rural, a cărui familie trăiește din muncile câmpului sau ajutoarele sociale, costul transportului către o altă localitate este colosal. Cel mai mare impact va fi asupra elevilor care termină clasa a VIII-a și nu pot merge la liceu decât în cel mai apropiat oraș. De altfel, în cadrul acestei categorii de copii este cel mai mare abandon școlar.”

sursa libertatea.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.