5 întrebări pe care să le pui înainte de a accesa un credit de refinanțare

Ai făcut un credit acum câțiva ani și crezi că poți obține condiții de creditare mai bune astăzi? Sau îți dorești să comasezi mai multe credite și overdraft-uri, simplificând lucrurile și reducând rata pe care o plătești lunar?

Un credit de refinanțare ar putea fi cea mai bună soluție pentru tine. Înainte de a-l accesa însă, este bine să te interesezi de condițiile acestuia și să înțelegi în ce măsură te va avantaja acest tip de credit.

De ce este necesar să înțelegi foarte bine care sunt condițiile și ce presupun creditele de refinanțare? În primul rând, pentru a stabili dacă refinanțarea este soluția potrivită pentru tine.

Trebuie să știi că vei trece prin aceleași etape ca în cazul obținerii creditului inițial – banca îți va cere o serie de documente, iar timpul de așteptare va fi asemănător cu al unui credit obișnuit. De fapt, creditul de refinanțare este un alt credit – de nevoi personale sau ipotecar, după caz. De exemplu, la ING Bank ai posibilitatea de a refinanța creditele de nevoie personale, overdraft-urile / descoperirile de cont sau cardurile de credit pe care le ai deja printr-un credit de nevoi personale, ING Personal.

Pentru ca întreaga procedură să fie justificată, trebuie să știi dinainte care sunt avantajele acestuia – iar acestea pot diferi în funcție de situația personală.

Cum stabilești acest lucru? Ai mai jos câteva întrebări care te vor ajuta.

Care este obiectivul tău?

Deloc întâmplător, începem cu obiectivul pe care îl ai, pentru că în funcție de acesta vei alege creditul care ți se potrivește.

Atunci când consideri că ratele totale ale familiei sunt împovărătoare, de exemplu, vei căuta un credit care va comasa împrumuturile și overdraft-urile pe care le ai, mărind eventual perioada de creditare. Rata lunară a noului credit poate fi mai mică decât cea pe care o ai azi de plătit.

Dacă ai un credit mai vechi, din perioadele în care dobânzile erau mai mari, atunci îți dorești să plătești mai puțini bani. E important să cauți un credit de refinanțare cu o dobândă avantajoasă, dar și cu costuri de administrare scăzute.

Poți să cauți, de asemenea, o bancă prietenoasă, care să îți ofere acces permanent la bani prin intermediul unui sistem de Home Banking bine pus la punct. Dobânda mai bună și costurile mai mici vor fi și de data aceasta luate în calcul.

În acest caz, probabil că ai deja o idee cu cine vrei să lucrezi – de la prieteni, colegi sau din mediul online obținem o mulțime de informații pe care le putem verifica la fața locului.  Acest aspect e deosebit de important astăzi, când nimeni nu are timp de pierdut la ghișee, pentru a plăti rate.

Îndeplinești condițiile pentru obținerea unui credit de refinanțare?

Așa cum spuneam deja, un credit de refinanțare va presupune parcurgerea unor pași, exact ca un credit obișnuit. El este de fapt un credit de nevoi personale sau ipotecar care îți va permite să achiți diverse alte împrumuturi, comasându-le.

Banca va verifica veniturile tale și va stabili dacă te încadrezi sau nu pentru obținerea sumei dorite. Așa că merită să petreci câteva minute pentru a completa un formular online sau pentru o scurtă discuție cu funcționarul bancar. Pentru a merge mai departe, ai nevoie să știi dacă veniturile și situația ta îți permit refinanțarea creditelor pe care le ai.

Care sunt costurile unui credit de refinanțare? Merită acesta efortul?

Ca orice credit, și cel de refinanțare va veni cu costurile sale. E important să te interesezi dinainte care sunt acestea.

Vorbim aici despre comisioanele de rambursare anticipată, comisionul de acordare a noului împrumut, taxele de înscriere în arhiva electronică sau asigurările. Interesează-te de costurile refinanțării și fă-ți calculele cu atenție.

Ce bancă vei alege pentru accesarea creditului?

Pentru a alege banca potrivită pentru refinanțarea creditelor tale, te vei gândi, probabil, la cea care acordă cel mai avantajos împrumut, dar și la cât de prietenoasă este aceasta în relația cu clientul. Îți dorești, cel mai probabil, o bancă modernă, cu care să lucrezi ușor și care să îți prețuiască timpul.

Mulți dintre noi preferăm banca în care ne încasăm salariul atunci când accesăm orice fel de împrumut, dar nu uita că aceasta poate fi cu ușurință schimbată.

Lucrurile se petrec rapid la început de an 2020, nu ai nevoie de prea multe documente și nici nu vei pierde timpul atunci când decizi să faci anumite schimbări.

De ce documente vei avea nevoie pentru refinanțarea creditului?

Fiecare bancă are propria listă de documente necesare unui credit de refinanțare. În cazul în care optezi pentru un tip de credit de nevoi personale de la ING Bank, de exemplu, dacă ai veniturile raportate la ANAF, ai nevoie doar de actul de identitate și un document care conține:

  • numărul IBAN în care trebuie transferați banii pentru refinanțare;
  • banca;
  • titularul de cont (în acest caz, titularul de cont trebuie să fii tu)

Fiecare bancă are însă propriile cerințe, care pot diferi de la persoană la persoană. Cel mai simplu este să completezi un formular sau să faci o vizită la ghișeul băncii de care ești interesat pentru creditul tău de refinanțare. Așa vei obține toate informațiile de care ai nevoie, având un răspuns pentru toate întrebările tale.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.