500 de persoane au murit în 2019 în tabăra Al-Hol din Siria

Peste 500 de oameni, mai ales copii, au murit în 2019 în tabăra Al-Hol din Siria, unde trăiesc zeci de mii de persoane strămutate, mai ales apropiaţi ai jihadiştilor din Statul Islamic, a declarat joi o responsabilă locală pentru AFP.

 

Malnutriţia şi lipsa de îngrijiri medicale pentru copiii născuţi prematur figurează printre principalele cauze de mortalitate în această tabără, administrată de autorităţile kurde în nord-estul sirian, a declarat Dalal Ismail, responsabil al Semilunii Roşii kurde pentru Al-Hol.

 

‘Numărul deceselor în tabără în 2019 a fost de 517, printre care 371 de copii’, a precizat ea, arătând că ‘situaţia este catastrofală’ şi că mulţi copii au murit în timpul iernii, ‘din cauza frigului şi a lipsei mijloacelor adecvate de încălzire’.

 

Tabăra adăposteşte în jur de 68.000 de persoane, în marea lor majoritate sirieni şi irakieni, care trăiesc în condiţii precare şi total dependenţi de ajutoare umanitare.

 

Al-Hol este principala tabără unde au fost trimişi femei şi copii străini afiliaţi SI, după ce au fost evacuaţi din ultimul bastion al grupări jihadiste, cucerit de forţele kurde în martie 2019.

O enclavă separată, plasată sub un grad înalt de securitate, este destinată exclusiv femeilor străine şi copiilor lor.

 

În total, în jur de 12.000 de străini – 4.000 de femei şi 8.000 de copii – se află în trei tabere din nord-estul Siriei, marea lor majoritate în Al-Hol, conform…

Continuarea Aici

You might also like