Accesul milioanelor de pacienţi români la medicamente accesibile ca preţ este amanat

Guvernul întârzie asumarea responsabilităţii pentru criza medicamentelor generice. Rezolvarea accesului milioanelor de pacienţi români la medicamente accesibile ca preţ, este în continuare amânată de către Guvern.

Nerezolvarea problemei generată de taxa clawback, adevărata problemă pentru retragerea din piaţă a medicamentelor generice esenţiale, total injustă pentru acestea, va adânci criza medicamentelor, care vor continua să fie retrase din piaţă.

Ceea ce se întâmplă în România, nu are precedent în spaţiul european. Este inacceptabil ca un Guvern să pună presiunea unui buget (medicamente) incorect administrat, pe umerii producătorilor de medicamente generice.

APMGR a pus la dispoziţia Ministerului şi CNAS modele europene de optimizare a bugetului de medicamente, dar se întârzie aplicarea acestora în România.

Proactivitatea şi managementul bugetului de medicamente, pot conduce la tratarea mai multor pacienţi.

În acest context, de criză a medicamentelor care tratează milioane de pacienţi români, Ministerul Sănătăţii este preocupat de compensarea medicamentelor inovative. Cum am precizat în nenumărate rânduri, prioritară este rezolvarea taxei clawback pentru medicamentele generice, apoi, implementate măsurile de optimizare bugetară, ca de exemplu creşterea adopţiei de medicamente generice şi biosimilare (acestea din urmă doar la 4% în România faţă de 90% în Norvegia) şi generalizarea contractelor cost-volum…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.