Animale care construiesc adaposturi pentru alte specii

Unele animale salbatice reusesc sa creeze intregi adaposturi pentru alte specii, doar prin intermediul obiceiurilor instinctuale. Unele dintre aceste vietuitoare construiesc „case” pentru alte animale fara sa-si dea seama.
De cele mai multe ori, aceste animale nici nu sunt constiente ca ajuta la crearea unui adapost pentru alte specii. Chiar si un pas al unui animal de dimensiuni mai mari poate reprezenta un ajutor imens pentru vietuitoarele mai mici.

Aceasta relatie intre vietuitoarele ce “construiesc” adaposturi ca un efect secundar al propriei existente demonstreaza cat de complexe sunt ecosistemele, dar si cum eliminarea unui singur element poate da nastere unei reactii in lant periculoase.

-Elefantii din Asia

Sunt unii dintre cei mai prolifici ingineri de ecosistem din lume. In timpul sezonului uscat din Myanmar, urmele de pasi pe care le lasa in pamant devin crese pentru ouale de broasca si mormoloci, potrivit unui studiu recent publicat in jurnalul Mammalia. Acest fenomen permite legarea habitatelor de broasca fragmentate, un pas important pentru mentinerea diversitatii genetice in populatie.

Elefantii pot modifica ecosistemul in totalitate (pot transforma paduri in campii si pot ajuta la transportarea semintelor). Potrivit studiilor, ariile in care elefantii schimba ecosistemul au o biodiversitate mai mare.

-Ciocanitoare

Cavitatile pe care ciocanitoarele le creeaza pentru propriile cuiburi pot fi folosite de alte pasari sau mamifere (lilieci, pisica cu coada inelata, veverita zburatoare etc.) ce nu pot construi singure un astfel de adapost.

Aceste pasari creeaza numeroase adaposturi in copaci atunci cand cauta hrana, motiv pentru care “ciocanitoarele sunt considerate o specie de baza in comunitatea lor,” a declarat Walter Keonig, ornitolog in cadrul Universitatii Cornell.

-Broasca testoasa care sapa din Floria

O alta specie de baza in propriul habitat, aceasta broasca testoasa se gaseste in Florida, Georgia si Alabama, SUA. Vizuina acestei specii e imensa – poate avea o adancime de 7 m si o lungime de 16 m, cu temperatura si umiditate constante. Broasca testoasa isi imparte “casa”, uneori chiar si cu 360 de alte specii precum bufnite pigmeu, vulpi, broaste si serpii.

-Pasarile tesator

Aceste mici pasari din regiunea Kalahari, Africa, construiesc cuiburi imense in copaci pentru a se feri de pradatori. Din afara, cuibul pare o casa de copac pufoasa, insa in interior poate gazdui si 100 de familii.

Pasari mai mici, precum pasarea iubirii, pot locui in interior, in timp ce specii mai mari, ca vulturi sau pajuri, isi pot face cuib pe acoperisul “vilei” construite de pasarile tesator.

-Termitele

Unele termite construiesc musuroaie – echivalentul unui zgarie-nori in regnul animal – ce pot atinge si 3 m inaltime. De cele mai multe ori, impart aceste structuri cu alte specii. Reptilele, in special serpii si soparlele, se adapostesc in aceste musuroaie, pentru ca sunt incubatoare perfecte pentru ouale lor. Unele specii de reptile si mamifere ce se adapostesc in musuroaiele construite de termite sunt insectivore, asa ca se si hranesc cu “gazdele”.

sursa digi-animalworld.tv

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.