Operatori economici care comercializează legume și fructe sancționați.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la începutul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializează legume și fructe, 78 la sută dintre aceștia fiind sancționați. S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se încadrau în prevederile legale. ANPC a verificat, operatorii economici care comercializează legume și fructe proaspete în lanțuri de magazine de tip hipermarket și supermarket, depozite și piețe en-gros.

”Au fost controlați 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe și legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis, ANPC.

S-a dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe și legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe și legume în valoare de 204.852 lei, până la remedierea neconformităților constatate.
Au fost aplicate 608 sancțiuni contravenționale, dintre care 260 avertismente și 348 amenzi contravenționale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor. S- au depistat fructe și legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ, dar și produse alterate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului. sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I.

Inspectorii au găsit legume și fructe fără etichete,dar și produse din afara României la care nu s-au găsit informații în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), țara de origine. Unii comercianți vindeau legume și fructe preambalate, cantitatea reală fiind mai mică decât cea inscripționată pe etichete. De exemplu, s-au găsit cartofi albi, plasă 2 kg, dar produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală – 0,470 gr. ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame.
”Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi asigură pe cetățeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale și că va monitoriza, la fel că până acum, piața și se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor”, a mai transmis ANPC.

sursa profit.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.