Orasul cu prima trecere de pietoni 3D

Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera PsihoTrafiQ si Primaria Medgidia au demarat o ampla campanie de responsabilizare prin care isi doreste sa combata accidentele rutiere mortale si au instalat, in municipiul Medgidia, prima trecere de pietoni tridimensionala de pe litoralul romanesc.

Campania de responsabilizare sociala “Fii responsabil in trafic” face parte din proiectul „Imbunatatirea conectivitatii la reteaua TEN-T in zona transfrontaliera Medgidia-Dobrich” si se deruleaza in contextul in care Romania ocupa primul loc intr-un clasament al tarilor UE in ceea ce priveste decesele din accidente rutiere.

Numarul accidentelor rutiere fatale din Romania a inregistrat o
usoara crestere in 2017, fata de 2016, ajungand la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezinta dublul mediei UE (49 cazuri) si situeaza Romania pe primul loc in Europa, potrivit Comisiei Europene. Multe dintre aceste accidente se petrec in orase, la trecerile de pieton, unde tot mai multi pietoni isi pierd viata din cauza neatentiei soferilor, care sunt obositi, nu au o vedere buna, folosesc telefonul mobil la volan sau pur si simplu trecerea nu este foarte bine semnalizata.

Zebra 3D utilizeaza o iluzie optica pentru a face drumurile mai sigure pentru pietoni. In loc sa arate dungi conventionale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite in jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol
Implementarea trecerii de pietonii 3D este o imbunatatire ieftina, simpla si poate salva vieti, are rolul de a atrage atentia soferilor si de a le incuraja sa incetineasca inainte de a ajunge aproape de trecerea de pietoni.

„Suntem onorati de faptul ca Municipiul Medgidia este prima localitate de pe litoralul romanesc care va avea o trecere de pietoni 3D. Zebra tridimensionala ofera o vizibilitate sporita, iar autovehiculele vor incetini inevitabil din cauza iluziei optice create. Din nefericire, multe dintre accidente se petrec si din cauza lipsei de vizibilitate a trecerilor de pietoni, nu doar din cauza neatentiei participantilor la trafic. Astfel, pe langa faptul ca toate trecerile de pietoni ale municipiului sunt concepute cu vopsea dublu reflectorizanta (alb-galben), fiind vizibile si pe timp de noapte, consideram ca trecerea de pietoni tridimensionala este un proiect pilot privind aducerea unui plus de siguranta in traficul rutier din orasul nostru”, a declarat Bogdan Mosescu, City Manager al Primariei Medgidia.

Utilizarea telefonului mobil in timpul sofatului sau neatentia la volan reprezinta una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T, in 2015, arata ca un procent de 70% dintre soferi sunt distrasi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje in timp ce conduc si 27% socializeaza pe Facebook.

Chiar daca se constata o scadere de peste 40% din 2008 pana in 2017 a accidentelor rutiere mortale din Romania, Mihaela Rus, presedintele Asociatiei PsihoTrafiq, afirma ca exista din ce in ce mai mult accidente se produc din cauza ca soferii utilizeaza telefonul mobil la volan.

“La o scurta observatie empirica, constatam ca din 10 soferi, mai mult de jumatate dintre ei se uita in jos spre telefonul mobil, si nu inainte, cum este normal. In special, acest comportament este mai des intalnit la tineri, iar in contextul lipsei de experienta si a adrenalinei, acestia pot pierde foarte usor controlul volanului si pot pune in pericol propria viata si a celorlalti participanti la trafic. Fara doar si poate, este un fenomen care a scapat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi si introducerea trecerilor 3D in orasele din Romania”, a declarat Mihaela Rus.

Asociatia “PsihoTrafiQ” a derulat, in ultimii ani, campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, in vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce in ce mai multi soferi romani.

sursa wall-street.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.