Porcii Bazna și Mangalița nu pot fi vânduți abatoarelor. Fermierii nu știu ce să mai facă

Rasele de porci Bazna și Mangalița nu vor mai avea carnea în magazine. Se pare că statul le-ar fi dat undă verde fermierilor să crească aceste animale, însă abatoarele nu mai primesc aceste rase de porci. S-au făcut acuzații foarte grave de la asociațiile crescătorilor. Aceștia au mărturisit că procesatorii nu ar avea niciun interes să preia carnea de Bazna deoarece nu poate fi falsificată. Cu alte cuvinte, nu pot să obțină o cantitate mare de carne artificială.

Un exemplu din județul Olt, Găneasa, ne detaliază mai bine situația. Fermeriul din satul respectiv a primit opt purcei de rasă Mangalița. În acest moment au ajuns la 130 de kilograme și este nevoit să dea jumătate din ei la abator. El ar trebui să primească la schimb 11 lei pe kilogram, adică 1430 lei pe un porc.

 „Programul, cum s-a anunţat la început, era avantajos. Că vă dădea dumneavoastră statul 4 şi mie 4. Acum rămânem noi cu ei şi-i vindem noi cui vrem”, a declarat fermierul Aurel Șerban.

În aceeași situație se află acum și un alt bărbat dintr-o localitate vecină, Slătioara. Porcii lui au ajuns la 150 de kilograme și nu mai are cu ce să îi hrănească.

„Avem două luni de zile de când am notificat procesatorul şi nu am primit niciun răspuns. Nu vrea să-i ia, că nu are piaţă de desfacere, preţul este prea mare”, a spus acesta.

Exemplele din Olt s-au întâlnit și în alte județe din țară. Fermierii nu pot să vână porcii pentru că nu au cui. Abatoarele spun că nu sunt cumpărători datorită prețului ridicat. Acesta poate ajunge și la 70 de lei pe kilogram.

„Carnea de la Mangaliţa şi Bazna nu aditivează atât de bine cu apa şi nu se poate fenta. Preferă carnea industrială ca să poată să o înmulţească, să bage alţi aditivi, să bage apă. O falsifică”, a spus preşedintele Asociației Crescătorilor de Șuine Autohtone Mangalița și Bazna, Ioan Cleja.

„Tot programul este un eşec magnific. Principala greşeală a programului a fost: 1. Că fost gândit prost şi 2. Că trebuia automat să se intrerupă în momentul în care a apărut dezastrul pestei porcine”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși.

Cel care a înființat programul, Ministrul Petre Daea, nu a putut fi contactat. Între timp, fermerii așteaptă să afle dacă vor fi pedepsiți în cazul sacrificării porcilor oferiți gratis de către statul român.

Sursa: observator.tv

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.