Sărbătorile după tradiții rusești

Când noi dabea încheiem vacanța sărbătorilor de iarnă, cei din zona Rusiei și a Moldovei  tocmai încep să sărbătorească.

Este vorba despre cei care sărbătoresc Crăciunul și Revelionul pe stil vechi și anume în datele de 7 respectiv 13 ianuarie.

Cum s-a  întâmplat?

La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reforma, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit “gregorian” sau “stilul nou”. Însă au rămas și câteva Biserci care folosesc calendarul iulian.

Cum sărbătoresc aceștia?

În mare parte tradițile sunt aceleași dar în funcție de zonă există și câteva obiceiuri diferite.

Pentru ucrainenii dn Maramureș sărbătorirea Naşterii Mântuitorului se face potrivit obiceiurilor moştenite de generaţii. În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, dar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an.

Sârbii, pe lângă bucatele speciale pe care le pregătesc cu acest prilej, aprind la miezul nopţii de ajun banjakul (o creangă de stejar), pentru că arzând, acesta aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc.

La rușii lipoveni, masa de Crăciun include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe. La deşert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti iar imediat după masă apar colindătorii.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.