Adolescenţii fumează tot mai mult ţigări electronice şi produse din tutun încălzit

Consumul de nicotină în perioada adolescenţei are consecinţe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală. Si din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi de 13 – 19 ani încearcă şi apoi fumează curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit; potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).

„În România, ultimele studii realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu OMS şi CDC Atlanta în perioada 2004 – 2018 arată o evoluţie importantă a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor: în rândul adolescenţilor de 13-15 ani, s-a diminuat rata de scădere a consumului de ţigări: în 2017 erau cu doar 8,3% mai puţini fumători curenţi decât în 2013, în timp ce în 2013 fuseseră cu 30,3% mai puţini fumători curenţi faţă de 2009. În acelaşi timp, adolescenţii au început să fumeze ţigări electronice astfel încât procentul elevilor care fumau curent ţigări electronice a fost, în 2017, aproape egal cu cel al elevilor care fumau ţigări ‘clasice’: 8,2% respectiv 8,6%”, menţionează MS în comunicatul transmis cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun.

Iar mai mulţi băieţi par să fumeze curent ţigări electronice decât ţigări obişnuite (10,1% versus 9,8%). În anul 2017 s-a constatat că, dintre copiii care au încercat ţigaretele electronice, mult mai mulţi (53%) au ajuns să le folosească în mod curent,…

Continuarea Aici

You might also like
1 Comment
  1. Petra Draganovici says

    Eu cred că mai ușor se apucă copilul de fumat cu bucata, la colț de bloc, cumpărând o țigară la un leu de la un chioșc. Un produs Iqos e câteva sute de lei, iar brandurile similare, dar mai ieftine, tot depășesc suma de 100 și ceva de lei. Și atât e doar dispozitivul. De unde să aibă copiii banii ăștia?

Leave A Reply

Your email address will not be published.