Adoptarea şi implementarea unui Plan naţional de oncologie

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat marţi că România are nevoie de un Plan naţional de cancer şi de un Registru naţional pentru această patologie.

„Este ştiut că în România în fiecare zi mor 142 de pacienţi din această patologie – copii şi adulţi. Este statistica GLOBOCAN pe 2018. (…) Din câte ştim cu toţii, în România nu avem un plan naţional de cancer. Este cumva lăsat în Ministerul Sănătăţii încă de pe vremea ministrului Achimaş. Nu mai ştim nimic de acel plan de cancer. De ani de zile spunem că este necesar un Plan de cancer, de un Registru naţional de cancer şi multe nevoi pe care noi le-am semnalat de ani de zile şi le tot repetăm. Avem acel program de prevenţie pe cancerul de col uterin subfinanţat. Când merge femeia la medicul de familie să ia o trimitere i se spune că nu mai sunt fonduri şi este amânată. Suntem ţara cu cea mai mică finanţare din PIB din UE. Bulgarii au 9%, noi avem aproape 5%”, a spus Irimia, la o conferinţă.

El a precizat că îşi doreşte ca niciun pacient să nu mai plătească în plus, aşa cum se întâmplă în prezent.

„Noi ne dorim ca niciun pacient să mai plătească coplată, aşa cum se întâmplă acum. (…) Nu mai dorim acest lucru, mulţi nu au bani de autobuz să vină la tratamente. Mulţi nu au bani de pâine, nu au cum să îşi susţină aceste tratamente în regim privat. Sperăm să fie o concurenţă loială între stat şi…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.