Alba, primul judeţ în care va începe testarea în masă, prin metoda ‘pooling’

De săptămâna viitoare, direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba este prima din ţară care demarează, prin laboratorul propriu, testarea în masă, urmând să fie realizate zilnic, până la 4.000 de teste, prin metoda „pooling” utilizată internaţional, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

DSP Alba îşi propune ca, de săptămâna viitoare, să înceapă testarea la scară largă a populaţiei, pentru început în municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia.

Astfel, metoda „pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion din Israel.

„Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi. În acest demers, DSP Alba colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă”, se menţionează în comunicat.

Aceasta testare de tip „pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private.

Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului naţional.

De altfel, Primăria Alba Iulia a demarat o primă achiziţie pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop….

Continuarea Aici

You might also like