Amorţeala mâinilor şi ţiuitul urechilor pot fi semne de spondiloză cervicală

Amorţeala mâinilor, senzaţia de ameţeală ivită după unele mişcări bruşte, aşa-numitul ţiuit al urechilor sau „musculiţele“ pe care parcă le vedem în faţa ochilor pot semnala existenţa unei afecţiuni grave a coloanei vertebrale.

De vină pentru toate acestea poate fi compresia rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, ca urmare a unor perioade stresante, a poziţiei deficitare sau a unor traumatisme,

”Starea de încordare permanentă, stresul, anxietatea, depresia, poziţiile monotone, expunerea la aer condiţionat sunt câteva din cauzele care induc o tensiune musculară crescută la nivelul cefei şi umerilor, determinând aşa numitul sindrom miofascial sau reumatism articular, al părţilor moi. Acesta este incriminat cel mai frecvent ca unic motiv de durere în cazul persoanelor tinere sau, ca sindrom de acompaniament, în cazul celor trecute de 40-50 de ani, la care motivul principal este spondiloza cervicală“, explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică şi de reabilitare.

Majoritatea oamenilor sunt tentaţi să creadă că spondiloza este afecţiunea specifică a coloanei cervicale, care afectează articulaţiile şi discurile intervertebrale, rădăcinile nervoase sau măduva spinării, se poate localiza atât la nivel cervical, cât şi dorsal sau lombar.

Spondiloza cervicală este o afecţiune comună, care evoluează odată cu înaintarea în vârstă, dezvoltând procese degenerative, de uzură cu localizare multiplă. Imaginile radiologice evidenţiază modificări degenerative spondilozice (în principal osteofite numite popular „ciocuri“) la 90 % din bărbaţii trecuţi de 50 de ani şi la 90% din femeile trecute de 60 de ani. Evoluţia bolii poate fi mută, silenţioasă sau zgomotoasă; pot să apară pusee de blocaj, redoare, cu limitarea mobilităţii cervicale, cu dureri de cap, sau de ceafă, care iradiază spre umeri sau membrul superior, însoţite de furnicături, amorţeli său, mai grav scăderea forţei musculare. În cazul proceselor grave, care determină compresie medulară se poate instala deficit motor şi la nivelul membrelor inferioare şi afectarea sfincterelor (anal şi vezical)“, subliniază dr. Iulia Belc

Afecţiunea apare la ambele sexe, de obicei mai devreme la bărbaţi decât la femei. Debutul clinic poate fi şi la 30 de ani, dar cel mai frecvent între 40 şi 60 de ani.

Tratamentul este medicamentos – anti-inflamatoare, antialgice, decontracturante, trofice de cartilaj – şi fizical-kinetic. Imobilizările cervicale în scopul reducerii compresiei radiculare, se realizează cu ajutorul ortezelor sau colarelor cervicale.

Pentru prevenirea complicaţiilor este bine să evităm mişcările cervicale bruşte, hiperextensia cervicală prelungită şi exerciţiile cu impact important asupra coloanei vertebrale, cum sunt săriturile şi alergările. „Mai mult, se recomandă efectuarea zilnică a unui set de exerciţii menite să menţină mobilitatea cervicală ori tonusul muscular, precum şi evitarea poziţiilor monotone. Dacă dimineaţa, există o redoare importantă se poate face un duş cald, care poate ameliora durerea. Trebuie reţinut însă, că spondiloza este un proces cronic, lent evolutiv, pe care nu-l putem stopa, dar căruia îi putem ameliora manifestările şi îi putem preveni complicaţiile“, a conchis dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală şi balneofizioterapie.

sursa adevărul.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.