Bihor: Oradea va deveni din ianuarie 2020 centru de formare a dispecerilor din sistemul 112

Şeful UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a anunţat, miercuri, că Oradea va deveni din ianuarie 2020 centru de formare a dispecerilor din sistemul 112, el vorbind, alături de şeful ISU al judeţului, Sorin Caba, despre două aspecte importante: acţiunile bine intenţionate, dar greşite ale martorilor şi momentul apelului la 112.

Doctorul Borcea a menţionat, mai întâi, acţiunile bine intenţionate ale celor care sunt martori la accidente rutiere şi vor să salveze victimele din autovehicule într-un mod neadecvat, care deseori agravează leziunile victimelor.

Medicul a dat ca exemplu un caz concret din Oradea în încercarea unor martori de a extrage un şofer din autoturismul avariat, dar care avea picioarele prinse în bord.

„Când au ajuns echipajele de intervenţie, el atârna în afara autovehiculului Aşa ceva nu e voie să se întâmple. Chiar dacă victima nu este încarcerată şi poate să iasă din maşină şi singură e chiar bine să o încurajăm să rămână în maşină în poziţia în care a fost surprinsă în momentul accidentului, pentru că leziunile, în general, nu sunt vizibile trecătorilor. Şi nouă ne este greu adeseori să evaluăm în totalitatea lor leziunile osoase, leziunile organelor interne, cu atât mai mult pentru persoanele laice, să spun aşa, care încearcă să ajute. Conduita corectă este ca atunci când nu sunt riscuri mari – de tipul exploziei sau incendiului, foarte rare, de altfel – victimele trebuie…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.