BPOC-boala pe care mulți români o au fără să știe

Bronhopneumopatia obstructivă cronică, sau BPOC pe scurt, este o boală mai puțin auzită de români. Cu toate acestea, există peste un milion de persoane din țara nostră care suferă de această boală înșelătoare. Acesta este contextul în care România se află pe locul 3 ca rată a mortalității.

BPOC este o boală care are în vizor fumătorii și reprezintă blocarea parțială a bronhiilor și degradarea țesutului pulmonar. Cu alte cuvinte, persoanele afectate nu mai respiră așa cum ar trebui.

Din nefericire, pacienții ajung destul de târziu la medic, pentru că simptomele aceste boli sunt destul de înșelătoare.

Având în vedere că 80% din bolnavii de BPOC sunt persoane fumătoare de cel puțin 20-30 de ani, boala începe să se prezinte în jurul vârstei de 40 de ani.

„Celebra tuse tabacică, considerată de mulţi fumători ca normală, deşi tusea nu este normală, la care se adaugă un grad de oboseală la efort. Acest efort poate să fie de la urcatul la 2-3 etaje până la efortul la activităţile casnice”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu , medic primar pneumolog.

„Asta, în termeni medicali, se numeşte dispnee. Oamenii respiră greu. Şi atunci la început, având în vedere caracterul foarte insiduos al bolii, oamenii nici nu îşi dau seama”, a explicat prof. dr. Miron Bogdan, medic primar pneumolog.

Pentru a stabili exact dacă pacientul suferă de bronhopneumopatia obstructivă cronică, adică BPOC, se va utiliza spirometria, un test, prin intermediul căruia se va măsura exact cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o anumită unitate de timp. Dacă vă regăsiți printre persoanele fumătoare de mult timp și aveți aceste simptome, nu ezitați să consultați cât mai repede medicul specialist.

Sursa: clickpentrufemei.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.