Calafat – Orasul fantoma

Ca o localitate sa ajunga sa se declare ca este oras si mai apoi municipiu, trebuie sa intruneasca unele conditii.

Sa numere o populatie considerabila, sa aiba o economie dezvoltata, utilitati moderne, scoli si gradinite, spitalesi policlinici.

Calafatul este sau era unul dintre acestea. Din opt fabrici nu mai are niciuna, din blocuri rasar cosuri infipte in pereti alandala cu izolatii improvizate. Sistemul de termoficare al orasului a fost rapus de saracie, somaj si indolenta, de mai bine de noua ani.

Din 17.000 de locuitori,mare parte dentre ei au plecat,iar cei care au ramas se descurca cum pot.Lipsa incalzirii centralizata i-a facut pe oamenii care locuiasc la bloc sa-si improvizeze surse de incalzire. Unii si-au construit sobe in apartamente, au scos cosurile pe unde au putut, iar lemnele le cara de jos cu galeata o data sau de mai malte ori pe zi.

Uni mai in varsta, s-au mutat undeva la tara si-i aprivizioneaza pe cei mai tineri ramasi in apartamente,cu alimente dar mai ales cu lemne.

Falimentul fabricilor a dus la disparitia sistemului de termoficare si astfel cele 80 de blocuri din oras au ramas in frig. 188 de scari,3.500 de apartamente si nici o asociatie de locarari inregistrata.

Din lipsa organizarii oamenii nu-si pot monta centrale pe credit si nici primaria nu le poate anvalopa locuintele.

Solutia incalzirii centralizate poate vani insa din pamant.Intre 1972 si 1974, inginerii fostei Intreprinderi de Foraj si Cercetari Geologice Speciale au cautat petrol inzona Calafat si au gasit apa termala.

Conform rapoartelor vremii, la 2.000 de metri adancime, apa termala a Calafatului are 96 de grade Celsius, iar la 3.000 de metri 134 de grade Celsius.

Un inginer geolog a readus vechile cercetari in actualitate si l-a instiintat pe primarul Calafatului ca are la indemana cea mai viabila si mai ieftina solutie de rezolvare aproblemei incalzirii.

Conform specialistilor,apa termala din Calafat poate fi scoasa la suprafata cu o invastitie de 4 sau 5 milioane de euro,si banii pot fi obtinuti din fonduri europene.

Desi,solutia este cam unica, palitica principala insa nu-i mereu pentru urbe si cetateni,si desi unica solutie ar fi aceasta, o parte dintre consilierii locali o refuza.

In lumea larga, energia termala incalzeste sere si apa crescatorilor piscicole, ajuta la pasteurizarea laptelui, a berii si chiar la producerea curentului electric.

Si daca apa termala ar fi captata la Calafat, ar disparea cosurile din peretii blocirilor, funinginea din aer, gremezile de lemne de le paretrul blocurilor, iar toporul n-ar mai canta muzica iernii,

Locuitorii orasului si-ar capata mandria, Calafatul ar deveni iar oras real si investitorii ar revenii iar in oras.

You might also like