Insulele salbatice din Delta Dunarii

Sunt petice de pamant care au apatut recent, sunt de o frumusete rapitoare si sunt 11 petice de pamant unde omul nu calcat pana acum.

Pentru a fi recunoscuta oficial, o insula salbatica trebuie sa aiba o suprafata de minim 5 hectare,un spatiu destul de mare pantru a fi casa  pentru pasari si pesti dar si o biodiversitate de locuri salbatice.

Pediferite suprafete intregul curs al Dunarii sunt 147 de astfel de insulite care sunt intinse pe diferite suprafete de teren.De aceste mici insule depinde biodiversitatea deltei si pentru ca acestea sa nu aiba de suferit, turistii trebuie sa stea departe.

Aceste insulite selbatice din Delta Dunarii sunt plamanii celui mai spectaculos colt de natura din Romania.

Reprezentant al Societatii Orintologice Romane: ”Abundenta de vegetatie, hrana si lipsa deranjului fac din aceste zone niste locuri preferate de pasari. Este si diversitate si abundenta in cadrul speciilor.”

Multe specii de plante si animale terestre si acvatice isi gasesc aici refugiul, unde se pot inmultii si dezvolta, si de aceea interventia omului ar fii interzisa

Dan Bandacu, specialist ARBDD: sa le pastram asa cum sunt, sa nu intervenim cu lucrari care ar putea sa le afecteze, in special indiguire. In momentul in care am indiguit-o, apa nu poartesa mai intre in ea si se da totul peste cap.”

Iar daca turismul ar ajunge pana la urma sa cuprinda aceste zone,indicat ar fi ecoturismul.

”Activitatea de ecoturism s-ar preta foarte bine pentru insulele dunarena, numai ca trebuie insa inteleasa profunzimea ei, pentru ca ecoturismul inseamna sa te duci cu un numar limitat de persoane, cu oameni care doresc sa cunoasca natura, nu sa o perturbe.”ne spune Cristina Munteanu, manager proiecte ape dulci WWF Romania.

Delta Dunarii se intinde pe aproape 600.000 de hectare.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.