Care sunt simptomele anemiei. Cum se poate trata

Ți s-a părut în ultima vreme că oboseala parcă te acaparează dar fără vreun motiv anume? Durerile de cap și amețelile nu îți mai dau pace? Este posibil ca aceste simptome să fie cauza unei boli a sângelui pe care trebuie neapărat să o iei în serios. Acum poți afla dacă suferi de anemie.

Anemia este o afecțiune care se manifestă prin scăderea cantității sau calității globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge, ceea ce poate însemna un nivel scăzut la oxigenului din sânge și foarte puține substanțe nutritive care ajung la aceste celule. Această boală poate să devină din ce în ce mai gravă dacă este netratată.

Simptomele anemiei

Ar fi cazul să te duci la medic pentru un set de analize de sânge dacă acele episoade accentuate de oboseală sau lipsa puterii de concentrare sau de atenție nu se opresc. Cauzele pot fi mai grave decât simple tulburări de alimentație sau programul aglomerat. Pe lângă aceste simptome de bază, se mai numără și: fața palidă, frisoanele, vederea încețoșată, constipația, scăderea în greutate. În anumite cazuri, aceste stări de oboseală combinate cu amețeală, pot duce la leșin. Dacă anemia se datorează unor altor probleme de sănătate, sângele fără oxigen suficient poate provoca un atac de cord.

Tratamente pentru anemie

Pentru a începe un tratament al anemiei, mai întâi se descoperă cauzele. Dacă numărul globulelor roșii din sânge au scăzut datorită unei infecții, atunci se va administra în primul rând la tratamentul pe bază de antibiotic.

În cazul în care suferiți de anemie feriprivă, care este cauzată de deficitul de fier din organism, se va recomanda în mod obișnuit tratament sub formă de suplimente pe bază de fier și un regim alimentar echilibrat. Sunt cazuri de anemie în care se pot recurge la transfuzii sanguine.

„Când omul se simte obosit şi se vede palid în oglindă ar trebui să se adreseze neapărat la medicul de familie. Acesta îi va solicita să facă o hemogramă completă, acel test de sânge prin care se pot diagnostica mai multe afecţiuni, printre care şi anemia. Dacă se constată că anemia a fost cauzată de un deficit de fier sau de lipsa unor vitamine şi minerale, medicul va prescrie un supliment sau va recomanda o alimentaţie specială. În funcţie de motivele apariţiei bolii, medicul îi poate solicita pacientului analize suplimentare”, a declarat Dr. Zsofia Varady, medic primar hematologie, Institutul Clinic Fundeni

Sursa: clickpentrufemei.ro

You might also like