Casele de lemn din Ardeal

Metoda ingenioasa prin care sunt transportate in orice colt al tarii, faptul ca rezista sute de ani si sunt construite de cinci ori mai repede decat cele din materiale dure .Motii din Apuseni au mostenit o traditie pentru construirea si locuirea in case de lemn.

Au invatat meseria din tata-n fiu si construiesc case care rezista vreme indelungata si profita de faptul ca lemnul este cel mai accesibil material de constructii din zona .

Asa demonstreaza ca nu se preteaza doar ca o cabana la munte ci poate deveni o locuinta permanenta, eficienta, incantatoare si aratoasa. Si spre deosebire de cele din caramida si beton, casele din lemn ,”respira ”, sunt o sursa de ”liniste ” si ”echilibru”.
Lemnul este un element natural si ecologic si din punct de vedere estetic confera in cadrului interior o atmosfera calda, familiala si relaxata.

Pornind de la locuinta simpla cu o incapere, de-a lungul timpului, casele din lemn si-au schimbat aspectul, ajungand in zilele noastre, la constructii mari cu terase deschise unele avand si functii de pensiuni turistice.

Sau dezvoltat mici afaceri locale incare sunt angrenate una sau mai multe familii de lemnari care construiesc locuinte din lemn acolo unde doreste clientul, iar pretul difera in functie de marime.

De la cateva mii de euro pentru o cabana si ajungand la cateva zeci de mii de euro incajul unor case mai mari siin oricare dintre aceste situatii ,pretul locuintelor de lemn este mult mai mic decat al celor construite din caramida sau alt material dur.

Mesterii lemnari pot sa construiasca locuinte in orice loc din tara, printr-om metoda simpla aplicata de sute de ani in aceasta parte a tarii. Iar fiecare locuinta este construita de doua ori:mai intai la arelierul mesterului ,dupa care fiecare elenent component este numerotat, demontat si transportat in locul unde se va realiza construnctia finala.

”Am mostenit aceasta meserie de la tatal meu,iar el de la bunicul meu. Construim aproape orice tip de casa, cabana, filigorie sau terasa. Munca e grea dar ne descurcam .”, spune Adam Nicolae .

Casele din lemn masiv sunt construite direct pe parcela, folosind trunchiuri de lemn, iar grosimea lemnului contribuie la reglarea umiditatii si a temperaturii din interiorul locuintei iar pentru construictia ei se utilizeaza in general busteni rotunzi.

Avantajul acestor cladiri este faptul ca au o greutate mai mica, ceea ce reduce costul de turnare al fundatiei si se construiesc mai repede .

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.