Învață să vopsești ouăle de Paște cu ingrediente naturale

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi de noi iar gospodinele se pregătesc pentru momentul vopsirii ouălor de Paște. Dacă v-ați săturat de banala vopsea din comerț, va propun o serie de ingrediente naturale pentru a vopsi ouăle precum : Varza roșie, sfecla roșie, turmericul și multe altele.

Veți avea nevoie de: – mănuși pentru gătit

-câte 2 ouă pentru fiecare culoare dorită
-doi pumni de coji de ceapă roșie
-250 grame urzici/spanac
-o sfeclă roșie – pentru culoarea roz/roșiatic
-o varză roșie mai mică (frunzele de la ea) – pentru albastru/ bleu/ violet
-30 g turmeric/curcuma – pentru culoarea galbenă
-o cană de cafea concentrată – pentru culoarea maronie
-1 litru de apă la fiecare culoare, dar trebuie să acoperiți ouăle și frunzele puse în cratiță
-250 ml oțet, o linguriță sau două în fiecare borcan cu culoare
-250 – 500 g afine – pentru culoarea bleu gri
-sare

Mod de preparare:

  1. Spălați ouăle foarte bine cu ajutorul unui burete și a unui detergent de vase pentru a le degresa și a nu lăsa nici o urmă de murdărie pe ele. Lăsați-le să se usuce pe câteva șervețele de bucătărie.
  2. Pregătiți vasele pentru fiert în funcție de câte culori doriți și câte un borcan pentru fiecare culoare. În cazul vopsitului natural, cu cât oul va sta mai mult în culoare cu atât nuanța va fi mai închisă.
  3. Dacă începeți cu sfecla roșie, tăiați-o cubulețe, adăugați peste ea ouăle și apa într-un vas și lăsați-le să fiarbă aproximativ 20 min(până vor da în clocot). Transferați ouăle într-un borcan curat peste care veți adăuga apa în care au fiert și câteva lingurițe de oțet. La fel procedați și cu spanacul sau urzicile.
  4. În cazul cepei sau verzei roșii, puneți frunzele într-o oală, adăugați ouăle și lăsați-le să fiarbă. Urmați pașii de la pct 3 cu borcanul.
  5. Pentru ouă galbene, folosiți o oală ceva mai uzată, în care adăugați ouăle, sare și turmeric și le lăsați să fiarbă.
  6. Puneți ouăle în borcan, peste ele adăugați o cafea fierbinte foarte concentrată.
  7. Pentru vopsitul cu afine mergem pe ideea cu cât mai multe cu atât mai bine. Vom avea nevoie de un bol cu apă și sare peste care adăugăm ouăle și afinele. Fierbem cca 20 minute, după care lăsăm zeama și oul în borcan.
  8. Urmează să lăsăm ouăle în borcan aproximativ 30 de minute. Dacă le lăsăm mai mult, cu atât mai bine, culoarea se va intensifica.
  9. La final, uscăm oule cu un șervețel și le putem unge cu slănină sau ulei de măsline pentru luciu.
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.