Ce sancțiuni aplică UE pentru Belarus?

UE a fost de acord să intensifice sancțiunile împotriva Belarusului, după aterizarea forțată a unui avion care zbura peste teritoriul său.

Liderii europeni au cerut interzicerea companiilor aeriene din Belarus care zboară peste teritoriul UE și solicită companiilor aeriene din UE să evite spațiul aerian din Belarus.

Aceste mișcări ar fi o mare lovitură financiară pentru Belarus.

Ce sancțiuni împotriva Belarusului erau deja în vigoare?
UE a introdus pentru prima dată măsuri restrictive împotriva Belarusului în 2004, după dispariția a doi politicieni de opoziție, un jurnalist și un om de afaceri, cu câțiva ani mai devreme. Acestea includeau un embargo asupra armelor și interzicerea „exportului de mărfuri legate de represiunea internă”.

UE a impus mai multe sancțiuni împotriva Belarusului la 1 octombrie 2020, ca răspuns la „brutalitatea autorităților din Belarus și în sprijinul drepturilor democratice al poporului din Belarus”.

Aceste restricții – o interdicție de călătorie și înghețarea activelor împotriva persoanelor asociate cu guvernul lui Alexander Lukashenko – au fost extinse de atunci pentru a include 88 de persoane și șapte organizații.
Celor de pe listă li se interzice intrarea sau tranzitarea prin teritoriile UE, iar activele lor în UE sunt înghețate. În plus, cetățenilor și companiilor UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția oricărei persoane și companii de pe listă.

Ce alte măsuri…

Continuarea Aici

You might also like