Ce se intampla cu corpul nostru atunci cand dormim?

Avem tendința să credem că, atunci când dormim, suntem într-o dulce inactivitate, e surprinzător și uimitor, totodată, când descoperi de fapt câte se întâmplă în timp ce dormim. Lucruri cât se poate de firești și, suntem asigurați, e bine că se întâmplă.

Temperatura. Dacă nu știai, află că, în timpul somnului, temperatura corpului scade brusc, deoarece cei mai mulți mușchi devin inactivi, prin urmare organismul nu e nevoit să ardă atât de multe calorii cum o face în timpul zilei. Oamenii de știință spun că acest lucru se întâmplă de obicei în jurul orei 2:30am, evident dacă se doarme la ora respectivă.

Ochii. Dacă ai privit vreodată pe cineva când doarme, ai putut vedea că ochii – de obicei, închiși (deși sunt și dintre cei picați de pe alte planete care dorm cu ochii deschiși) –, dincolo de pleoapele ce-i acoperă, se mișcă. Felul în care se mișcă e influențat, cum altfel, de etapa somnului – dacă tocmai ai adormit sau ești deja în somn profund.

Mușchii. În somn, aceștia devin imobili (excepție cei ai gâtului) și e un lucru bun – deoarece, dacă ar fi activi, visezi ceva și ai putea acționa, iar asta ar putea fi nu doar rău, chiar primejdios. Se mai întâmplă totuși și asemenea lucruri când oamenii se lovesc sau lovesc.

Pielea. E un lucru pur și simplu minunat să știi că, în timp ce tu ești pierdut în somn pielea ta se reface singură. Pe stratul superior al pielii se adună celule moarte care sunt eliminate constant în timpul zilei. În somn, metabolismul pielii e mai accentuat și se reduce astfel „pana” de proteine de care pielea are nevoie pentru a se regenera și repara de toate stricăciunile provocate, inclusiv de razele UV.

Informațiile. Cele nefolositoare sunt eliminate. Creierul își face ordine atunci când tu dormi. Zi de zi creierul nostru e bombardat cu tot felul de informații. În timpul nopții, din fericire el le selectează și le dă la o parte pe cele nefolositoare, cum spunea un specialist de la UCLA Brain Research Institute. Dacă ne-am aminti totul, creierul s-ar umple de informații, așa că, în fiecare noapte, în timpul somnului, acestea sunt trecute prin sita creierului și rămân doar cele care contează. Cel puțin așa spun cercetătorii, deși, nu-i așa, fiecare știe mai bine ce are în cap.

Imunitatea. Cum notam mai sus, lipsa somnului afectează imunitatea – și nu trebuie neapărat să ne spună asta cercetătorii. Dar pentru a fi convinși că așa este, un studiu a fost făcut pe câțiva oameni care s-au vaccinat împotriva gripei și, în noaptea următoare, nu au fost lăsați să doarmă. Astfel, s-a constatat că nu au reușit să creeze în organism anticorpii necesari pentru protecția împotriva virusului gripal. De aceea, se recomandă ca atunci când sunt observate primele semne ale infecției să se doarmă cât mai mult posibil pentru a-i da timp sistemului imunitar să se refacă și să lupte împotriva bolii.

Înălțimea. Dimineața ești mai înalt decât seara. Ok, nu cu o jumătate de metru, evident, dar, în funcție de greutatea pe care o ai, în medie se câștigă aproximativ un centimetru în înălțime dimineața. E simplu de verificat, te măsori dimineața când te trezești și seara când mergi la culcare .

Discursurile. În timpul somnului, simțurile sunt diminuate, în schimb, putem vorbi (tulburare cunoscută sub numele de somniloquism), ceea ce nu e prea grozav, dar este ceva ce nu poate fi controlat. De obicei, se manifestă prin simple mormăieli și sunete, uneori strigăte puternice, până la a ține lungi și incoerente, din fericire, discursuri. Tulburarea aceasta este asociată cu stresul, depresiile, lipsa de somn, alcool sau febră.

Visele. Chiar dacă, în general, nu se știe exact cum și care e scopul viselor din timpul somnului, mai ales că aproape toate sunt uitate și fără importanță, uneori și unora acestea pot totuși da și idei extraordinare. În medie, o persoană are între trei și cinci vise în fiecare noapte. Se știe însă că acestea apar de obicei în prima etapă a somnului, când creierul este cel mai activ.

sursa editiadedimineata.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.