Ce trebuie sa stim despre somn?

Un sfert până la o treime din viața fiecărui om e petrecută dormind. Până prin anii 1950, lumea știa că somnul e o activitate pasivă în timpul căreia corpul și creierul sunt inactive. Între timp, s-au făcut noi cercetări și ceea ce s-a crezut cândva nu mai putem crede acum sau nu ar trebui.
„Am aflat că somnul e o perioadă în timpul căreia creierul omului e implicat într-o serie de activități necesare vieții, care sunt puternic legate de calitatea vieții”, a explicat medicul Mark Wu, neurolog, expert în somnologie, la Centrul medical Johns Hopkins.

Somnul e vital pentru organism – atunci când e insuficient, sănătatea poate fi în pericol, imunitatea – compromisă, crescând riscul unor afecțiuni și infecții. Cu toții mai avem parte de câte o noapte în care nu ne-am odihnit bine sau nu am dormit deloc, iar a doua zi dimineața trăim din plin senzația de năuc de cap – ceea ce e o dovadă că somnul are un impact puternic asupra creierului. Prin urmare, pentru a funcționa bine creierul are nevoie și de odihnă suficientă.

Iar dacă dormim prea puțin, vom ajunge să fim incapabili să ne amintim lucruri esențiale sau ceea ce am învățat înainte cu o zi, iar în timp asemenea pierderi de memorie devin tot mai accentuate.

Cercetătorii cred că somnul poate ajuta la eliminarea unor „deșeuri” din celule creierului – un proces care, se pare, este mult mai eficient în timpul somnului decât atunci când creierul nu doarme.

Una peste alta, se știe că somnul este una dintre activitățile preferate de mulți – eu nu sunt aici, dimpotrivă, mi-ar fi plăcut să fim construiți în așa fel încât nu fim nevoiți să dormim cât timp trăim, dar nu suntem și evident că atunci nu am mai trăi. Așa că, vrem nu vrem, somnul ce ar trebui să ne ofere acele clipe de liniște în viață este de fapt cât se poate de folositor pentru ca noi să funcționăm bine. Chiar dacă mai avem tendința să credem că, atunci când dormim, suntem într-o dulce inactivitate, e surprinzător și uimitor, totodată, când descoperi de fapt câte se întâmplă în timp ce dormim. Lucruri cât se poate de firești și, suntem asigurați, e bine că se întâmplă.

sursa editiadedimineata.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.