Ce trebuie să știm despre termenul de valabilitate al alimentelor

Toate produsele alimentare au o anumită perioadă în care pot fi consumate, perioadă în care acestea își păstrează toate calitățile sale nutriționale. Legislația europeană a denumit-o „data durabilităţii minimale‟ și ar trebui să ții cont de ea dacă nu vrei să îți periclitezi sănătatea.

Ce rol are termenul de valabilitate

Scopul acestui termen este de a-l ghida pe consumator spre a utiliza aceste produse fără să îi pună sănătatea în pericol. Acest termen de valabilitate se aplică în momentul în care produsul respectiv este nedesfăcut. În caz contrar, consumatorul trebuie să citească eticheta pentru a afla în cât timp poate fi consumat un produs după desfacerea ambalajului.

La ce risc ne expunem dacă consumăm alimente expirate

Termenul „a se consuma înainte de“ explică cel mai bine faptul că este complet interzisă consumarea unui aliment care a trecut de perioada de valabilitate inscripționată pe ambalaj. Dacă totuși ajungi să faci acest lucru, este bine de știut că te poți alege cu toxiinfecții alimentare, contaminări cu Salmonella sau Listeria. Ouăle, lactatele, carnea și produsele preparate sau semipreparate sunt cele mai periculoase în cazul în care le consumăm expirate.

Termenul de valabilitate poate fi înșelător uneori

În unele cazuri, datorită condițiilor de depozitare, chiar dacă pe etichetă scrie că produsul se află în termen, acesta poate fi de fapt expirat. În astfel de cazuri, este indicat ca produsul să fie evaluat de consumator prin intermediul mirosului, gustului, texturii și culorii. Alimentele care sunt modificate din aceste puncte de vedere, trebuie aruncate.

Ce nu știe toată lumea

În cazul ouălor, chiar dacă termenul acestora este de 28 de zile, acestea pot fi proaspete doar primele 9 zile. După aceste 9 zile, va fi necesară o preparare mai îndelungată. Pe de altă parte, produsele feliate, chiar dacă termenul de valabilitate indică o perioadă mai mare de timp, acestea trebuie consumate în cel mult 2 zile. Carnea tocată este produsul care trebuie consumat chiar în ziua achiziționării, chiar dacă pe etichetă scrie altceva.

Sursa: clickpentrufemei.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.