Cea mai mică, săracă și îmbătrânită localitate din România.

O comună din Hunedoara mai are doar 98 de locuitori. Cu tot cu primar. O dată pe săptămână, oamenii se îmbracă frumos, merg în centru şi așteaptă. Este ziua în care maşina cu pâine ajunge la ei.
Povestea celei mai mici şi mai sărace comune din ţară.

Fără dispensar, fără şcoală, fără cimitir. Capitala rurală a caselor părăsite. 98 de suflete mai trăiesc în Bătrâna Hunedoarei. În satul Piatra însă niciunul.

„Asta-i casa de unde a plecat ultima familie. Am ajuns la ultima gospodărie din satul Piatra, care a dispărut la sfârşitul anului 2018. Ultimii locuitori au plecat datorită condiţiilor pe care le vedeţi şi dumneavoastră. N-a fost curent. S-au plâns că nu au apă. A fost o familie tânără. Au apărut copii de şcoală şi… Putem să intrăm. Batem degeaba… Pe uşă e pus zăvorul… Asta e viaţa în satele comunei Bătrâna”, spune Radu Herciu, primarul.

Şi morminte săpate-n grădini! Căci la Bătrâna Hunedoarei nici măcar cimitir nu este. Morţii sunt îngropaţi în livezi, ori în curţile caselor.

„Da. Şi noi avem aici. Părinţii mei sunt după grajdiul ăsta, încolo sunt înmormântaţi părinţii mei! Sunt părinţii mei, doi. Sunt bunicii mei, doi. ( De când se îngroapă morţii în curţi, aici?) – Păi eu de când ştiu”, spune Sabina Moldovan, localnic.

Cel mai apropiat magazin alimentar e la două ore de mers pe jos, casa şi-o luminează cu un panou solar. Dispensarul, la Dobra: 25 de kilometri distanţă. De aici, din Răchiţauă, ca să ajungi şi să te întorci de la medic ai nevoie de cel puţin două zile.

„Soţul meu s-o dus la doctor de ieri. Om plătit maşină de a venit să-l ducă şi să plătim să-l şi aducă. Nu vine până mâine! Două-trei zile trebuie să facem până ne ducem la medic. – Dar de ce? – Dar cu ce să ne ducem? – Autobuz nu-i? – Autobuz nu-i, drum nu-i, să vină maşini mai mici după noi. Aţi văzut cum e drumul pe aici, pe la noi. Nu e, nu e bine! Nu-i bine, nu-i uşor aici, la noi. Dar n-avem ce face, dacă ne-am sădit pe aici”, spune Sabina Moldovan, localnic.

În Bătrână e un singur magazin. O odaie din lemn, în centru, lângă primărie. Aici însă, pâinea şi restul mărfurilor ajung doar o dată pe săptămână. E zi mare, atunci. Ca la sărbători,

„Populaţie stabilă nu mai suntem poate nici 100. – Votanţi? – Tot cam atâţi! – Şi dacă nu mai sunt votanţi… nu mai prea însemnăm nimic. – Păi, când vin alegerile, nu contează foarte mult numărul de voturi? Eu aşa ştiu! – Adică? – Dacă avem un număr de voturi scăzut, nimeni nu ne băgă în seamă”, spune Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna.

sursa digi24.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.