Covrigul cu ou, cea mai sănătoasă delicatesă din județul Argeș

Este maroniu, foarte pufos și gustos. Covrigul cu ou nu este o simplă rețetă ce a făcut față timpului în satele din Argeș. Acesta este un produs ce a conferit de altfel și identitatea locului. Anual, de Rusalii, acest desert este sărbătorit la un festival ce îi poartă numele. Cofetarii din zonă l-au îngreistrat astfel ca marcă tradițională. Secretul aromei deosebite se află în cuptorul cu lemne pe care este copt, dar și în prepararea aluatului cu țuică sau rom. Această rețetă veche de sute de ani i-a captivat pe străinii care l-au încercat deja la tâguri internaționale.

Poate acum nu le simțiți aroma, însă după ce veți vedea cu câtă bucurie oamenii vorbesc despre acest desert, cu siguranță îl veți căuta în cofetării. Între timp, rețeta a devenit pierdută. Doar câțiva cofetari de pe lângă Câmpulung ar mai salvat această rețetă.

„El fiind servit cald, bineînţeles că toţi străinii sunt încântaţi, are un parfum şi o particularitate a lui aparte şi cine-l mănâncă şi-l serveşte nu-l uită niciodată!”, a declarat FLORINA VUȚEI, patron cofetărie.

În bucătărie aflăm care este rețeta de peste sute de ani. De atunci, rețeta a mai primit câte un ingredient, dar gustul original a rămas același. Covrigul muscelean este realizat din ingrediente 100% naturale. Se folosc 15 ouă la 1 kilograme de făină de moară. Și încă un ingredient cheie.
Abia după două zile, covrigii se vor coace la cuptorul cu lemne.

„Leresti, Dragoslavele, Rucar, Stoenesti, aceasta este zona, aria de intindere a locului unde se faceau si se fac acesti covrigi”, a afirmat IOAN OANĂ, istoric.

Povestea covrigului cu ou ce se împarte de Crăciun, Paște sau de Rusalii, este chiar înregistrată în monografia comunei Lerești. Este vorba doar despre o perioadă de timp până când acest desert va ajunge să devină marcă tradițională cunoscută în toată țara. De asemenea, și un brand pentru zona Câmpulung Muscel.

Până acum, covrigul cu ou a fost denumit marcă tradițională a zonei, iar pentru a-l sărbători, în a doua zi de Rusalii, localnicii din Lerești se adună la un festival cu același nume.

sursa glow.ro

You might also like