Creșterea economică nu ajunge la toți românii

Modul haotic în care se dezvoltă România este reflectat și de discrepanțele tot mai mari dintre veniturile românilor în funcție de mediul în care trăiesc. Dacă la oraș, riscul de sărăcie a scăzut în ultimii ani, în mediul rural situația se îmbunătățește imperceptibil și rămâne de departe cea mai defavorabilă din Europa.

Cum se definește o persoană aflată în risc de sărăcie? Are un venit disponibil mai mic de 60% din mediana veniturilor disponibile în totalul populației (venitul care împarte populația în două părți egale – cei cu venituri mai mici decât acesta și cei cu venituri peste).
În zonele rurale din țara noastră, riscul de sărăcie rămâne extrem de ridicat comparativ cu celelalte țări europene. În 2017, acesta a ajuns la 37,2%, în diminuare ușoară de la maximul deceniului de 40,4% atins în 2015.
Procentul este aproape dublu față de media europeană, de 19,2%, iar țările care se confruntă cu astfel de probleme stau mult mai bine decât România. Dintre cele mai “apropiate”, menționăm Bulgaria (cu 36,6%) și, la și mai mare distanță, Spania (cu 25,9% din populația rurală aflată în risc de sărăcie) și Grecia (cu 25,3%).

Pentru românii din orașe, riscul de sărăcie a scăzut ceva mai mult în ultimii ani (până în 2017 inclusiv), până la 6,1%, de la maximul ultimului deceniu, de 11,1% atins în 2015.

Diferența dintre rural și urban este cea mai mare din UE. Asta înseamnă că…

Continuarea pe News 24

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.