Cum a ajuns cel mai mare parc al Capitalei o adevarata jungla

 

In loc de spatii curate si sigure, in care sa se poata relaxa dupa pofta inimii, bucurestenii care ajung in Parcul Tineretului gasesc buruieni inalte aproape cat un stat de om, alei sparte si mormane de borduri vechi, printre care sunt nevoiti sa faca slalom.

Primaria Capitalei, care administreaza parcul, stie cum stau lucrurile si sustine ca incearca sa rezolve toate aceste probleme. Doar ca in parc nu se vede nici urma de activitate. Ba dimpotriva, lucrarile par abandonate cu totul.

Pornim prin Parcul Tineretului vineri dupa-amiaza, de la intrarea din nord, dinspre Calea Serban Voda (la intersectia cu Bulevardul Tineretului) . In zona de acces, spatiul arata aproape ireprosabil. Aleile sunt largi, bine asfaltate, iar sensurile de mers sunt despartite de insule cu trandafiri infloriti. In zona e amenajat un stand cu biciclete, pe care bucurestenii se pot plimba prin parc. In plus, exista acolo doua terase mari si o toaleta publica.

Cu alte cuvinte, totul pare facut exact asa cum ar trebui, astfel incat toti bucurestenii care vin in parc sa se relaxeze dupa cum poftesc.

Din pacate, nu e nevoie sa facem mai mult de cativa pasi pe aleile laterale ca intreg peisajul sa se schimbe, iar aerului cochet de la intrare sa ii ia locul unul de nepasare si abandon.

In loc de alei proaspat asfaltate – cum e cea principala – inspre centrul parcului se intind unele vechi si sparte, pe marginile carora se casca santuri. Bordurile celor mai multe dintre aceste alei secundare au fost smulse din pamant, adunate in mormane si abanodonate apoi, pe spatiul verde.

Unele zac acolo de atat de mult timp incat pe ele a inceput sa creasca iarba. Si nicaieri nu se vede picior de muncitor dornic sa le ridice.

Ba, spre centrul parcului, gasim alei marginite de stalpi cu panouri solare, dar care n-au bordurile montate. Desi investitia in energie verde e buna, aici pare un fel de tichie de margaritar!

Cu fiecare pas pe care il facem spre lac, vegetatia devine din ce in ce mai abundenta. Pasim pe alei care despart clar spatiile in care s-a cosit iarba de altele, mai intinse, in care aceasta operatiune nici macar n-a inceput.

In cele din urma, iesim pe aleea mare de langa lac si ne continuam plimbarea, spre partea vestica a parcului si Cimitirul Bellu. Pe stanga ramane lacul. Pe dreapta – unde iarba ar trebui sa fie tunsa la nivelul solului – incepe sa se ridice o adevarata padure. Pe alocuri, buruienile sunt mai inalte chiar decat un stat de om.

Iar prin boscheti – din loc in loc – se vad cabine paraginite de paznici si umbrare improvizate si murdare. E destul de limpede ca cine le accepta acolo nu da doi bani pe modul in care arata Parcul Tineretului!

Rand pe rand, ne intrec oameni care alearga si pedaleaza, pe aleea marginita cu balarii pe care administratorii spatiului nu par sa le fi tuns, in acest an.

Drumul ne duce apoi pe langa o portiune murdara de lac, in jurul careia se raspandeste un miros dulceag, nedefinit, in care se amesteca si un iz neplacut. Nu stim ce este in apa, dar ne dam seama ca ea n-a fost curatata la timp si ca, in curand, mirosul ar putea deveni deranjant pentru trecatori.

Dand ocol lacului gasim portiuni de alee sparte de-a binelea, care ar putea fi periculoase pana si pentru adulti. Iar copiii, scapati fie si doar pentru o clipa de sub privirea parintilor, risca sa se accidenteze serios, pe aici.

Am cerut Primariei Capitalei sa ne spuna cine ar trebui sa tunda vegetatia din Parcul Tineretului si in ce masura a facut-o, in acest an. PMB ne-a raspuns ca de toaletarea vegetatiei este responsabila Administratia Parcuri, Lacuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Dar ALPAB, la randul ei, a incheiat, pentru toaletarea vegetatiei, un contract de prestari servicii cu Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti (care avea, la finele anului trecut, circa 180 de angajati).

Iar Compania – sustine PMB – a cosit deja 119.909 metri patrati de vegetatie. Desi am solicitat-o expres, PMB nu ne-a spus si cat la suta din necesar inseamna aceste lucrari efectuate pana acum. Iar, dupa cum arata parcul, ceea ce s-a facut inseamna foarte putin.

sursa ziare.com

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.