Cum îţI protejezi casa de mucegai şI igrasie

Afară este frig şi multă umezeală, iar în sezonul rece locuinţa ta trebuie ferită mai mult decât oricând de mucegai şi igrasie. Pe lângă faptul că mucegaiul distruge pereţii şi este un mediu propice pentru apariţia igrasiei, acesta este şi foarte periculos pentru sănătate. Află ce-i de făcut!
Umezeala, un mediu bun pentru mucegai

Mucegaiul apare în prezenţa unor anumiţi factori precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis.

De obicei, mucegaiul apare în sezonul rece, din cauza diferenţelor de temperatură: în casă este cald, afară este frig.

Mucegaiul distruge vopseaua peretelui, tencuiala dar şi alte materiale poroase pe care le găseşte în cale, precum plăcile de rigips-carton.

Pe lângă aspectul inestetic, cel mai important efect negativ îl reprezintă faptul că mucegaiul este periculos pentru sănătate, provocând alergii sau chiar boli de plămâni.

Baia şi bucătăria sunt predispuse

În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colţurile de sus şi de jos ale pereţilor extinzându-se apoi pe întreg peretele şi pe tavan.

Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara şi camerele care au un perete pe colţul blocului şi orientat înspre nord.

Cum previi mucegaiul?

Repară robineţii şi ţevile – fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare, înlocuieşte sau repară robineţii care curg sau ţevile care au scurgeri de apă.

Pune în funcţiune hota de aragaz – aceasta îndepărtează aburii formaţi de fiecare dată când găteşti şi reduce din umiditate.

Aeriseşte des – în bucătărie şi baie se adună aburi şi nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Aeriseşte baia după fiecare duş şi bucătăria după sau chiar în timp ce găteşti.

Izolează ferestrele – amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiţionează-le sau schimbă-le!

Cumpără un dezumidificator – acesta elimină umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafaţă rece.

Cum funcţionează? Simplu! Aerul din încăpere este trecut prin serpentine metalice reci, iar rezultatul e formarea picăturilor de apă.

Apoi, aerul e eliminat în cameră după ce a trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus la temperatura normală din cameră.

Practic, aerul care iese din aparat este uscat şi încălzit. Dacă te-ai decis să cumperi un dezumidificator trebuie să iei în calcul următoarele aspecte: debitul de aer, suprafaţa de acoperire, temperatura de funcţionare, nivelul de zgomot, capacitatea rezervorului, timer-ul, greutatea şi posibilităţile de transport.

Cum scapi de igrasie?

Igrasia constă în apariţia unor pete pe tavan şi în colţuri. Petele sunt de culoare gălbuie din cauza faptului că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie şi le scoate la suprafaţă unde se cristalizează.

Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe perete, tencuială sau plăcile din rigips.

Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri speciale care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, îşi păstrează culoarea şi nu se îngălbenesc în timp.

Acest tip de vopsea blochează umezeala, împiedică producerea bacteriilor şi a mucegaiului şi se usucă repede.

Cum scăpăm de umezeala din casă?

– dacă locuieşti la ultimul etaj şi observi pete de umezeală pe tavan, vorbeşte cu administratorul blocului despre această problemă şi cu vecinii. Strângeţi bani şi angajaţi o firmă care să izoleze acoperişul blocului;
– cumpără o hotă de bucătărie pentru eliminarea aburilor;
– instalează în baie un ventilator, în cazul în care baia nu este dotată cu geam;
– nu usca rufele în cameră ci doar la balcon;
– dacă ai foarte multe ghivece cu flori într-o cameră, nu uda plantele din abundenţă.

sursa glow.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.