Cum recunosti si cum tratezi o alergie pe fata?

Reacțiile alergice care afectează fața, a cărei piele este deosebit de sensibilă, pot avea cauze diferite și se manifestă prin umflături, erupții, mâncărimi, umflături și altele asemenea, foarte deranjante, mai ales pentru noi, femeile. Produsele cosmetice, febra fânului, unele alimente, acarienii, mucegaiul, părul de animale provoacă adesea aceste reacții. Tratamentele variază în funcție de cauzele alergiei, de la simple comprese reci, la medicamente.

Pielea, ca și mucoasa respiratorie, este o interfață cu mediul extern și de aceea este foarte expusă la alergeni. Persoanele care sunt sensibile dezvoltă diferite forme de alergii cutanate, în funcție de vârstă și de originea alergenului (aer, alimente, medicamente): urticarie, eczeme, dermatită atopică, fotoalergie, alergie la medicamente etc.

Pentru a determina originea alergiei și natura testelor care trebuie efectuate pentru a găsi alergenul responsabil, precum și măsurile terapeutice de rigoare, este necesara o examinarea medicala.

Reacțiile alergice pe față pot fi declanșate de ceva ce ai mâncat, ai inhalat sau care s-a atins de pielea ta. Alergenii pot intra în organism pe trei căi: cutanate, respiratorii sau digestive, reacțiile fiind în mare parte locale. Reacțiile locale, foarte variabile, se manifestă cu o intensitate care se schimbă foarte mult de la o persoană la alta. Se pot schimba chiar în timp, la aceeași persoană, în sensul unei îmbunătățiri sau, dimpotrivă, al agravării simptomelor.
Poți dezvolta o reacție alergică pe față din cauzele descrise în cele ce urmează.

-Contactul direct cu un alergen
Când pielea reacționează după contactul direct cu o substanță, aceasta se numește dermatită de contact și se manifestă, în mod obișnuit, pe mâini și pe față. Această alergie poate apărea după contactul cu:
săpunuri
detergenți
articole de toaletă
cosmetice și alte produse de înfrumusețare
bijuterii din metal
latex și cauciuc
diferiți solvenți
diverse substanțe chimice
praf
sol
plante

-Alergiile alimentare
Sunt cauzate de faptul că sistemul imunitar reacționează exagerat la un anumit produs alimentar sau la un ingredient din mâncare. Acestea sunt mai frecvente la copiii mici, dar se pot dezvolta și la adulți. Alimentele alergene „clasice” includ: ouăle, laptele, nucile, fructele de mare, unele fructe și legume. În cazurile severe, alergiile alimentare pot provoca anafilaxie (sau șoc anafilactic – o reacție severă, care afectează toate sistemele organismului și, în absența tratamentului de urgență adecvat – injecție intramusculară cu adrenalină – și a spitalizării, persoana respectivă riscă să-și piardă viața).

-Febra fânului

Cunoscută și sub denumirea de rinită alergică sezonieră, este o reacție alergică la polenul pomilor, al ierburilor sau al buruienilor. Se poate declanșa când polenul este inhalat sau când doar atinge fața sau ochii și poate avea efecte importante asupra feței și nu numai.

-Alergii la medicamente
O persoană poate avea, de asemenea, o reacție alergică la anumite medicamente, indiferent dacă sunt injectate sau înghițite. Simptomele sunt similare cu cele ale alergiilor alimentare și pot duce, de asemenea, la anafilaxie.

penicilina și antibioticele aferente
antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul
anticonvulsivante
medicamente pentru chimioterapie

-Alergii cauzate de produse de înfrumusețare
Dacă, într-o dimineață, te trezești cu mâncărimi pe mâini, roșeață sau edem pe față ori pe pleoape, este posibil să fie vorba despre o alergie de contact la un produs cosmetic. Rimelul, rujul, șamponul, loțiunea de curățare, cremele de față… oricare ar putea fi vinovatul. Nu este întotdeauna ușor de identificat produsul în cauză, deoarece aceste reacții apar adesea la 48 de ore de la aplicare.

Poți trata și preveni alergiile, odată ce știi cauza care le provoacă. Tratamentul reacțiilor alergice ale feței depinde de tipul de alergie și de localizarea și severitatea simptomelor. Principalele tratamente includ:

Antihistaminicele – sunt medicamente care combat acțiunea nocivă a histaminelor din organism. Utilizarea medicamentelor antihistaminice reduce inflamațiile și înroșirea pielii și calmează mâncărimile cauzate de erupțiile alergice cutanate ale feței. Ele pot ajuta, de asemenea, și în cazul altor simptome ale alergiei feței, cum ar fi: umflarea și lăcrimarea ochilor, nasul înfundat sau care curge încontinuu și dificultățile de respirație. Totodată, antihistaminicele pot avea un rol și în ceea ce privește prevenirea alergiilor. Astfel, dacă o persoană predispusă la alergii știe că urmează să ajungă în contact cu un alergen, aceasta poate lua, în prealabil, un antihistaminic pentru a preveni sau a reduce (în cazul în care totuși se produce) o eventuală reacție alergică.

sursa divdhair.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.