Cum repari o relaţie?

Dragostea este unul dintre motivele pentru care viața, oricât ar fi de grea, merită trăită. Sentimentul de a te pierde în altcineva, de a ajunge să îl iubești atât de tare încât să îl pui pe primul loc, înaintea ta, e unic.

Dar, atât timp cât dragostea este și ar trebui să fie cel mai simplu și cel mai ușor lucru de pe Pământ, relațiile sunt cu totul altfel. Pentru ca o poveste de iubire să funcționeze, este necesar ca partenerii să depună eforturi, să lupte neîncetat. Cu o astfel de atitudine, până și relațiile care se strică pot fi reparate.

Cum repari o relație: este posibil?
Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o adresezi înainte de a încerca să repari o relație este următoarea: e posibil? Ai șansa de a o face sau doar îți vei pierde timpul încercând să sudezi la loc ceva ce nu mai poate fi niciodată alăturat?

Ca să îți dai seama pe ce parte a drumului te afli, psihologii sunt de părere că este cazul să îți adresezi câteva întrebări!

În perioada pe care ați petrecut-o împreună, poți afirma că ați trăit mai multe zile fericite decât nefericite? Dacă răspunsul tău e „nu” și au trecut mai mult de 6 luni de când vă cunoașteți, nu mai e cazul să încerci.
Ce se întâmplă în zilele normale, cu câteva momente delicate? Poți să treci prin mai multe de acest gen? Dacă partenerul nu îți aduce neapărat bucurie, dar are probleme pe care le vrea dezbătute cu tine, îl susții sau doar aștepți ca totul să treacă?
Cum sunt zilele foarte fericite? V-ați regăsit ambii într-o stare bună, pentru a descoperi că fiecare vrea să facă altceva? Pentru tine fericirea înseamnă să stai în casă, pentru el să iasă în oraș? Dacă există diferențe majore, e posibil ca relația să nu merite să fie reparată.
Ce se întâmplă în zilele nefericite? Cum reacționezi dacă lui i se întâmplă ceva rău? Cum se comportă el? Vă susțineți unul pe altul?
Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt pozitive pentru legătura dintre voi, atunci, da, merită să faci orice pentru a salva relația. Dacă nu, ai curajul de a admite că între tine și el nu mai e nimic… și mergi mai departe.

Oricât de tare v-ați certa, orice s-ar fi întâmplat între voi, fie vorba despre o trădare sau o despărțire, dacă sunteți de acord să depuneți unele eforturi, castelul iubirii voastre poate fi reîntregit. Iată ce poți face!

Apelează la regula de 7/10. La ce se referă? La atenția pe care o cere iubitul și pe care i-o oferi. Poată că vrea să discute ce a făcut la muncă, dar tu ai neapărat nevoie să afli ce se întâmplă în ultimul episod din „Big Little Lies”. Sau, dimpotrivă, vrei să îi povestești despre cearta cu mama ta, dar el se uită la meci.

Să renunțăm la povești de adormit copiii: niciun partener nu va fi atent la celălalt 100% din timp. Vor fi momente în care orice faci ți se pare mai important decât să îi acorzi lui atenție. E suficient însă să o faci în 7 dăți din 10: dacă ai reușit, relația va fi salvată. Dacă nu, nici nu merită.

Dă importanța cuvenită sexului… sau nu. Sexul e mai mult decât pasiune, e comunicare intimă, la nivel fizic. Modul în care faceți dragoste spune multe despre voi, despre apropierea voastră, așa că inițiază contactul fizic pentru o relație împlinită și reparată.

Sau… nu? Psihologii insistă că traversăm o perioadă foarte fructuoasă în ceea ce privește manifestarea diversității. Sunt pur și simplu cupluri pentru care sexul nu contează, care se simt bine discutând sau poate doar sărutându-se și îmbrățișându-se. Dacă partenerul te stimulează mai mult verbal decât fizic și sentimentele sunt viceversa, să încerci să transformi sexul în obligație zilnică vă va distruge relația.

Fii bună! Conform terapeuților, compasiunea în relație e chiar mai importantă decât pasiunea. Poți să-l iubești de moarte, dar dacă nu ești bună cu el, dacă nu dai dovadă că îți pasă de bunăstarea sa, dacă nu faci acele mici gesturi de generozitate, relația poate fi imposibil de salvat.

Amintește-ți de momentele frumoase. E atât de simplu să vă aruncați în față lucruri urâte atunci când vă certați, dar propuneți-vă să vă amintiți de experiențele plăcute și puteți salva relația. Dacă veți reuși să rememorați măcar un eveniment în care v-ați simțit bine împreună și rețineți vibrații pozitive de pe seama sa, aveți șanse să vă salvați relația.

Ce-a fost în trecut rămâne în trecut. Dacă ai decis să îl ierți sau ai afirmat că nu are importanță, atunci așa să fie. O suferință peste care ai trecut nu mai poate fi readusă în prezent. Te poți supăra pe el pentru greșelile actuale, însă nu i le arunca în față pe cele trecute dacă vrei să repari relația.

Nu mai da vina pe el… mai dă și pe tine. Știi cum se spune, într-o relație care nu merge greșesc doi, nu doar unul. Însă, atunci când unul dintre parteneri a comis o infidelitate sau a provocat o suferință enormă celuilalt, cel rănit poate avea tendința de a da vina exclusiv pe cel care a greșit. Însă aruncarea vinei nu va repara o relație, ci o va duce în abisuri. De partea cealaltă, conștientizarea că, undeva, și tu ai dat-o în bară va suda înapoi ceea ce nu mai părea să poată fi reîntregit.

Ai încredere… măcar puțină. Dacă ești cu el și vrei să salvezi relația, oferă-i întotdeauna prezumția de nevinovăție. Cu alte cuvinte, nu sări direct la concluzia că a făcut-o „de oaie” pentru că a procedat la fel și în trecut. Dacă nu reușești să ai acest nivel de încredere, de ce mai sunteți împreună?

A repara e o relație este, clar, ceva posibil. Întreabă-te însă: vreți amândoi să o faceți, cu adevărat, nu numai la nivel de declarație? Și, mai important, merită să o faceți? Sperăm să găsești răspunsul corect și să ai parte doar de fericire!

sursa divahair.ro

You might also like