Cum sa scapi de coropisnitele din gradina

Coropisnetele sunt usor de recunoscut chiar si de catre gradinarii cu putina experienta. Unele specii de coropisnite distrug gazonul si dezradacineaza firele de iarba, insa altele se hranesc cu radacini de plante si ajung sa atace si tulpinele plantelor.

Un prim semn ca gradina ta a fost invadata de coropisnite sunt galeriile subterane care ies la suprafata prin mici musuroaie. Un alt indiciu este ofilirea plantelor din gradina. Acestea se ofilesc pentru ca insectele care au invadat gradina taie radacinile. Un al treilea semn este atunci cand in gradina apar zone in care nicio planta nu a rasarit, acest lucru intamplandu-se din cauza ca semintele au fost dislocate de coropisnite.

Coropinitele fac adevarate ravagii in gradina. Aceste insecte daunatoare se hranesc cu morcovi, ardei, rosii, vinete, conopida, castraveti, vita-de-vie si chiar pomii fructiferi. Coropisnitele sunt active pe tot parcursul sezonului cald, iar pe perioada iernii acestea hiberneaza. Coropisnitele care ajung la maturitate invadeaza gradinile primavara, de obicei, in luna mai.
Coropisnitele pot produce pagube foarte mari atat in sere, solarii, dar si in culturile de legume si in camp.

-Una dintre cele mai simple metode este cu ajutorul unei solutii pe baza de sapun. Prepara solutia din sapun imediat ce vezi in gradina gropi facute de coropisnite. Toarna aproximativ 1-2 litri din aceasta solutie direct in gaura si aceste insecte daunatoare ar trebui sa iasa afara. Apoi, va trebui sa le prinzi si sa scapi de ele.

-O capcana din sticla este o alta metoda simpla cu care poti sa prinzi coropisnetele. Gaseste gaurile facute de coropisnite, ingroapa un borcan de 500 de ml in pamant, urmand traseul insectelor. Acestea ar trebui sa se prind pe fundul borcanului, atrase de umezeala si caldura care se formeaza datorita borcanului.

-Mai poti face o capcana folosind miere de albine. Sapa cu un pahar sau recipient de plastic in pamant si acopera aproximativ ¼ din partea interioara cu miere. Coropisnetele vor fi atrase de mirosul de miere.

-De asemenea, mai poti folosi gunoi de grajd sau coji de oua. Poti presara bucati mici de gunoi de grajd prin gradina si odata ce coropisnetele isi lasa ouale acolo, strage gunoiul si da-i foc.

-Mai poti incerca cu cojile de oua bine uscate, care se strivesc si se presara peste ele ulei de floarea soarelui. Acest amestec care are miros puternic va fi pus langa gaurile facute de coropisnite si pe brazdele pe care urmeaza sa plantezi sau sa semeni. Aceste amestec este fatal pentru coropisnetele care vor manca din el.

sursa gradina.acasa.ro

You might also like