De ce apar punctele roșii pe piele?

Pielea noastră este predispusă la erupții, pete, lovituri și imperfecțiuni de tot felul. De cele mai multe ori sunt inofensive și uneori dispar de la sine. Cu toate acestea, este util să înțelegem cauzele lor, astfel încât să le tratăm corespunzător atunci când apar. De fapt, în mod obișnuit, aceste mici imperfecţiuni ale pielii sunt lăsate în pace; uneori sunt totuși înlăturate, dar nu din motive de sănătate, ci fie din cauză că sunt incomode, fie deoarece sunt destul de neplăcute din punct de vedere estetic.

În general, punctele roșii de pe piele pot afecta persoane de toate vârstele, inclusiv adolescenții și copiii mici. În majoritatea cazurilor, ele sunt rezultatul îmbătrânirii pielii, dar uneori prezintă o componentă ereditară. Aceste puncte roșii pe piele pot să apară și apoi să dispară fără niciun motiv aparent. Dar nu în toate cazurile.

Li se mai spune şi „aluniţe roşii” sau „puncte roşii”. De cele mai multe ori, angioamele senile se formează pe pielea trunchiului, pe gât sau pe extremități. Aceste angioame sunt niște aglomerări de vase de sânge dilatate care se dezvoltă foarte aproape de suprafaţa epidermei. Au o formă rotundă, de câţiva milimetri diametru (arată ca o aluniță roșie, convexă), culoarea lor putând varia de la roşu aprins la violet.

Cauzele apariţiei angioamelor nu se cunosc încă. Ele apar începând cu vârsta de 20-30 de ani, iar numărul lor creşte odată cu înaintarea în vârstă, afectând aproximativ 50% dintre adulţi. Se presupune că unele afecțiuni sau stilul de viață nesănătos influențează apariția lor. Dacă angiomul arată ca un punct și începe să aibă ramificații vasculare, aceasta ar putea indica probleme de ficat, de inimă sau dezechilibru hormonal. În general, prezența angioamelor nu necesită un control medical. Pentru a preveni apariția lor, adoptă un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată.

Unele angioame nu dispar spontan și uneori dau feței un aspect neplăcut, pentru îndepărtarea lor apelându-se la utilizarea:

– razelor Roentgen
– electrocauterizării
– azotului lichid
– tehnicilor chirurgicale

Aceste metode sunt dureroase și au efecte adverse. Un tratament mai promițător este lumina intensă pulsată – absorbția selectivă a unei lumini speciale în hemoglobina în exces la nivelul pielii; aceasta oferă și avantajul că nu rămân cicatrici. Numărul procedurilor depinde de mărimea și de intensitatea culorii angioamelor.

Deși nu prezintă vreun risc pentru sănătate, multe persoane doresc îndepărtarea alunițele roșii, considerându-le inestetice. Se pot îndepărta utilizând remedii naturiste, medicamentoase ori prin metode chirurgicale.

Iată câteva remedii naturiste:

Ulei de ricin
O bucățică de vată se îmbibă cu ulei de ricin, se aplică pe aluniță și se fixează apoi cu leucoplast. Se repetă zilnic procedura, timp de o săptămână.

Oțet de mere
Se îmbibă o bucată de vată în puțin oțet de mere, se pune pe aluniță, se fixează și se lasă cel puțin o oră să acționeze: se repetă zilnic, până când alunița dispare; dacă oțetul irită pielea, procedeul trebuie abandonat.

Usturoi
Un remediu natural foarte eficient pentru îndepărtarea alunițelor (și chiar a negilor) este usturoiul. O bucățică de usturoi proaspăt tăiată se aplică pe aluniță și se fixează cu leucoplast, lăsând să acționeze peste noapte. Procedeul se repetă zilnic, timp de o săptămână. Se recomandă să se schimbe bucata de usturoi de două ori pe zi – dimineața și seara, la culcare. În cele din urmă, alunița se va desprinde singură.
Suc de ceapă
Un alt remediu natural – aplicarea zilnică a unei comprese cu suc de ceapă. Se taie ceapa și, cu ajutorul unui robot de bucătărie, se obține o pastă care trebuie aplicată pe aluniță și lăsată să acționeze timp de câteva ore, în fiecare zi – pe durata a cel puțin trei săptămâni.

Punctele roșii de dimensiuni foarte mici le poți acoperi cu machiaj sau le poți îndepărta cu medicamente prescrise de un dermatolog.

sursa divahair.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.