De ce impodobim bradul de Craciun?

Vrei sa cunosti care este motivul real pentru care oamenii impodobesc bradul de Craciun? Stii ca acest lucru se face de ani buni si ca a devenit o traditie de sarbatorile de iarna. Dar ti-ai pus vreodata intrebarea de ce se face asta tocmai acum si cine a initiat acest obicei?

Inceputurile pomului de Craciun

De fiecare data cand venea solstitiul de iarna, vechii egipteni isi decorau templele si casele cu brazi verzi si tot felul de ghirlande ca forma de a sarbatori acest lucru. Planta mereu verde reprezenta viata eterna, pacea, dar si opulenta. Si acest lucru era important deoarece iarna era un moment in care zeitatea suprema a egiptenilor, zeul soare Ra, era bolnav si slabit.

Dupa solstitiu, zeul Ra incepea din nou sa devina mai luminos si mai puternic iar imortalitatea mereu verde a pomului simboliza triumful vietii asupra mortii.

Insa egiptenii nu erau singurii care aduceau bradul de Craciun in case. In Scandinavia, vikingii de demult credeau ca acesti pomi erau cadouri speciale de la Balder, zeul luminii si al pacii la ei.

Iar druizii, vechii preoti celti spuneau ca pentru a trece granita dintre zeitate si omenire, trebuie sa aduci brazi in casa. Inainte de a aduce pomi verzi, druizii venerau stejarii drept idol. Insa calugarul benedictin englez St. Boniface, un om care si-a dedicat viata pentru a converti paganii la crestinism, le-a oferit druizilor pini in forme triunghiulare ca simbol al Trinitatii si asa au ajuns celtii sa isi inlocuiasca stejarii.

Apoi acestia i-au folosit pentru a-si impodobi templele ca sarbatorire a vietii impotriva mortii, atarnand si vasc deasupra usilor si ferestrelor pentru a indeparta spiritele rele.

Bradul de Craciun si crestinismul

In timpul secolului 16, teologul si preotul german crestin Martin Luther a fost cunoscut si pentru aducerea bradului de Craciun in Germania si introducerea acestuia crestinatatii in felul in care este cunoscut in ziua de azi.

Potrivit istoriei, crestinii germani construiau piramide din lemn si le impodobeau cu brazi verzi si lumanari, in exterior, pentru a sarbatori nasterea lui Iisus Hristos. Luther, fiind uimit de frumoasa scena a adus si pentru familia sa in interior un brad si l-a impodobit cu lumanari si tot felul de podoabe.

Popularitatea bradului de Craciun

De abia in secolul 19 a devenit bradul verde simbolul Craciunului pe care il cunoastem cu totii in ziua de azi. In anul 1846, cea mai longeviva regina, Victoria, a construit impreuna cu copii ei si cu sotul ei, printul Albert, un brad de Craciun in Castelul Windsor.

Si pentru ca Regina Victoria a fost atat de populara la vremea ei, decizia ei a devenit curand iconica si in tendinte. Si asa s-a raspandit in lumea intreaga.

Sursa foto:  b1.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.