Dobrogea este o destinaţie fabuloasa, avand multe de aratat .

Va prezentam Cetatea si  Monumentul Tropaeum Traiani.

La nord-vest de comuna Adamclisi, in mijlocul colinelor de la originea vaii Urluia, pe un platou, se afla un grup de vestigii romane : Cetatea Tropaeum Traiani ale carei ruine au fost cercetate si identificate de Grigore Tocilescu intre  anii 1891-1909 si apoi de V.Parvan in anul 1911.

Aceasta a fost construita in cinstea imparatului Traian, in anii 106-109, ca omagiu pentru infringerea coalitiei formata din geto-daci, buri si sarmati, in urma luptelor purtate de romani cu acestia in anul 102.Este un monument comemorativ supranumit si monument triumfal fiind un autentic izvor de informatii despre evenimentele din istoria veche a poporului roman.

Complexul Arhelologic Tropaeum Traiani este alcatuit din Monumentul triumfal, Mormantul tumular din spatele sau si Altarul comemorativ, ridicat pentru solatii cazuti in lupta.


Considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si construita in acelasi timp cu Monumentul comemorativ, cetatea era locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice ale lui Traian si au fost colonizati aici.

In timpul domniei  imparatului Septimiu Sever orasul ajunsese la rangul de ‘’municipium’’ .Din nefericire acesta a fost distrus de goti si a fost reconstruit din temelii asa cum arata o inscriptie din anul 316, prin grija imparatului Constantin cel Mare. Cu acest prilej orasul a fost inzestrat cu noi ziduri de aparare massive insa nici acestea nu au putut rezista totusi atacurilor distrugatoare din anul 587 ale avarilor , fiind un popor barbar.

Cetatea Tropaeum Traiani fost definitiv parasita si a disparut de pe scena istoriei, dupa o existenta de peste cinci secole.
Din seria Jurnal de calatorie gasiti in articolele urmatoare informatii despre posibilul dumneavostra jurnal de vacanta.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.