După defrișarea teilor, au doborât la pământ și ultimii brazi. Iași continuă să rămână cel mai poluat oraș din România

Locuitorii din Iași sunt de-a dreptul revoltați. Aceștia au declarat că nu există aer mai toxic în țară decât în Iași, și că ei nu pot efectiv să respire aerul acela poluat. Asta deoarece, după tăierea teilor, autoritățile s-au gândit să culce la pământ cu topoarele inclusiv brazii. Autoritățile din Iași nu au putut născoci o explicație mai bună decât că acei copaci erau de pe vremea comunistă și că practic aparțineau unei altei epoci.

Palatul Culturii din Iași a văzut cum copacii dispar. În fața instituției, rând pe rând, câte o minune a naturii era doborâtă la pământ.

Muncitori ai primăriei au tăiat 5 arbori de circa 10 metri înălțime, asta după ce au terminat cu defrișatul teilor. Brazii înalți și în putere trăiau în fața clădirii ca simbol al acesteia de aproximativ 50 de ani. Culmea, chiar acesta a și fost motivul pentru care au dispărut.

„E un nou concept de punere în valoare a ceea ce înseamnă monumentele Iaşului, monumentul Palatului Culturii, discutăm, practic, de emblema oraşului nostru” s-a pronunțat viceprimarul oraşului Iaşi, Vasile Harabagiu, .

Specialiștii în mediu și poluare susțin că tăierea acestor arbori este cea mai mare greșeală pentru orașul Iași.

„Eu am intenţionat să îmi iau nişte lanţuri şi să mă leg de copaci, de bradul cel mai mare de vreo 15 metri care a fost tăiat”.

„Şi aşa e atâta poluare încât nu cred că chiar trei copaci încurcau pe cineva, un copac este o valoare” , au declarat doi activiști în mediu.

În urma studiilor recente europene, s-a demonstrat faptul că Iași-ul este cel mai poluat oraș din țară.

„Iaşul este cel mai poluat din ţară din punct de vedere al particulelor” a spus specialistul în măsurarea poluării, Silviu Gurlui.

Locuitorii din Iași compară situația actuală cu ceea ce s-a întâmplat în 2013. Atunci, pe bulevardul Ștefan cel Mare au fost defrișați aproape 150 de tei tot din ordinul primăriei. După aproape doi ani de proteste, teii tăiați au fost înlocuiți cu alții aduși din Italia. Primăria a scos atunci din buzunar 20.000 de euro.

În locul brazilor tăiați, primăria va aduce alți arbori mici și gazon ce vor costa în jur de 250.000 de lei.

Sursa: observator.tv

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.