Durere de rinichi: cauze, simptome, tratament

Rinichii sunt organe în formă de boabe de fasole, situați în partea din spate a abdomenului superior, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Ei au numeroase funcții importante în organism: asigură eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din corp, reglează nivelul de hormoni care țin sub control tensiunea arterială, producția de celule roșii și acizii gastrici, dar contribuie și la asimilarea calciului, sodiului și potasiului din alimente.

Spre deosebire de cele lombare, cu care sunt adesea confundate, durerile de rinichi sunt mult mai pătrunzătoare și se resimt sub coaste, fie în partea dreaptă, fie în stânga, fie în ambele părți.
Cauzele durerilor de rinichi sunt diverse, cele mai comune fiind infecțiile de tract urinar și pietrele la rinichi. Există însă și afecțiuni mai grave care pot duce la dureri de rinichi, ce trebuie tratate cât mai rapid cu putință.

Simptomele asociate durerilor renale includ disconfortul și durerile generalizate sau ascuțite localizate între ultima coastă și fese. Alte manifestări ce pot însoți durerile de rinichi sunt:

-Febra
-Durerea la urinare (disuria)
-Urme de sânge în urină
-Stări de greață
-Vărsături
-Amețeală
-Constipație sau diaree
-Iritații
-Oboseală
-Durerile lombare
-Frisoane
-Gust metalic în gură
-Respirație urât mrositoare
-Respirație scurtă
-Tensiune arterială crescută
-Puls mărit

Durerile la nivelul rinichilor pot fi o consecință a unor probleme de sănătate care nu au neapărat legătură cu rinichii, cum ar fi: întinderile musculare, afecțiunile coloanei (fracturi, abcese), radiculita, fibroza retroperitoneală, zona zoster, anevrismul aortic abdominal sau diverse afecțiuni ginecologice.

Durerea în pusee, care „înjunghie”, apare și dispare brusc, este adesea cauzată de pietrele la rinichi care se blochează în uretere și poartă denumirea de colică renală. Aceste formațiuni pot avea dimensiunea unui fir de nisip sau mai mare decât o perlă. Dacă sunt mici, pot trece fără probleme prin tractul urinar, însă cele mai mari pot provoca durere intensă.

Durerile de rinichi nu trebui ignorate, mai ales dacă apar și alte simptome, precum urină cu sânge sau urme de nisip, urinare excesivă, dureroasă, mai ales pe timpul nopții, hipertensiune, slăbiciune generală, febră sau picioare umflate.

Tratamentul durerilor de rinichi depinde de cauza descoperită în urma analizelor medicale. De exemplu, infecțiile și pietrele la rinichi care provoacă durere sunt ameliorate, de obicei, cu analgezice. Trebuie ținut cont însă că medicamentele nu tratează cauza, ci doar efectele, iar asta pe termen scurt. De aceea este important să te adresezi medicului pentru un tratament eficient.

sursa divahair.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.