Entorsa: ce sa faci?

Vremea s-a stricat si ne asteptam, in curand, sa apara gheata si poleiul pe strazi. Incercam sa mergem cat se poate de atenti, sa folosim incaltaminte cu talpa antiderapanta si totusi, intr-o clipa de neatentie, prindem o portiune de gheata ca “oglinda” si piciorul nostru se va rasuci in cel mai urat mod cu putinta. Poate nu ne frangem piciorul, insa adesea se intampla sa suferim o entorsa.

Gheata este primul ajutor impotriva uneia dintre cele mai urate vatamari. Entorsa gleznei este un traumatism care afecteaza articulatia dintre glezna si picior. Este una dintre cele mai frecvente accidentari in sport (volei, baschet, fotbal, rugby, atletism etc.), dar si in viata de zi cu zi. Entorsa gleznei este o leziune care afecteaza in principal ligamentele, dar uneori nu ocoleste nici muschii si nici tendoanele invecinate.

Entorsa gleznei este un fenomen care apare atunci cand excursia articulatiei gleznei depaseste limita fiziologica, intr-un mod necontrolat si pasiv. De obicei, aceasta vatamare este rezultatul unui singur episod (asa-numita „replica”) si se numeste „denaturare acuta”. Cu toate acestea, cazurile de denaturare cronica nu sunt rare, adica un compromis articular datorita repetarii mai multor stimuli mai putin intensi. Deteriorarea se produce mai ales cu miscarile de rotatie interna (mai frecvente) sau exterioare ale piciorului.

Leziunile articulare pot fi foarte greu de vindecat, chiar mai greu decat o fractura osoasa. Aceasta inseamna ca cel mai…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.