Fumatul fara fum?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) previzioneaza ca vor fi peste 1 miliard de fumatori in 2025, cam acelasi numar ca si in prezent.
Intr-un scenariu ideal toata lumea ar trebui sa constientizeze efectele catastrofale ale fumatului asupra sanatatii si sa renunte la acest viciu sau sa nu se apuce vreodata de fumat. Dar, in ciuda faptului ca la nivel mondial 1 din 5 decese este cauzat de fumat, multi oameni continua sa fumeze si o vor face si in viitorul apropiat.

In aceste conditii, una dintre solutii ar putea fi variantele “mai putin daunatoare” pentru sanatate, precum tigarile electronice sau produsele din tutun pentru incalzit, sustine Philip Morris, unul dintre cei mai mari jucatori din industria tutunului, care a investit peste 6 miliarde de dolari in cautarea de solutii alternative fumatului clasic.
„Vedeta” a celor de la Philip Morris este IQOS, un sistem electronic care permite utilizarea produselor de tutun prin incalzire, fara fum, si asa numitele “heets”, produse din tutun care se folosesc impreuna cu acest dispozitiv.

Poate fi descris ca un dispozitiv electronic hibrid, existand asemanari cu tigaretele clasice, mai exact, prezenta tutunului.
Spre deosebire de tigarile traditionale care ard la aproximativ 800 de grade Celsius, IQOS incalzeste heets-urile la cel mult 350 de grade Celsius.
“Exista peste 6000 de componente in tigarete, circa 100 dintre acestea fiind toxice din cauza arderii. Din acestea, 15 sunt cancerigene. Studiile au relevat ca, in cazul IQOS, nivelul substantelor cancerigene sunt reduse cu 95%”,
sustine Moira Gilchrist, Vice President Strategic & Scientific Communications al Philip Morris, care recunoaste ca aceasta alternativa nu este una fara efecte negative asupra sanatatii, insa acestea sunt mult mai scazute.

Compania a realizat un studiu clinic in care a urmarit 3 grupuri de fumatori timp de 5 zile: un grup a utilizat IQOS in loc de tigari traditionale, altul nu a consumat deloc tutun, iar ultimul grup a continuat sa fumeze tigari traditionale. Persoanele care nu au fumat si cele care au consumat IQOS au prezentat cantitati reduse de biomarkeri ai tutunului in organism, fata de cei care au continuat sa fumeze. In ceea ce priveste COHb (hemoglobina legata de monoxidul de carbon, legatura ce o impiedica sa realizeze transportul oxigenului in organism), grupul care a consumat IQOS aveau concentratii in sange cu 77% mai mici decat persoanele care au continuat consumul de tigari traditionale.

“Pentru a avea rezultate si mai relevante, tocmai am inceput un nou set de studii pentru a analiza, pe termen mai lung, de 2-5 ani, diferenta dintre consumatorii de IQOS si consumatorii de tigari traditionale”, mai spune reprezentanta Philip Morris.

Peste 430 de cercetatori din intreaga lume lucreaza intr-una din cele mai moderne si tehnologizate cladiri din micuta localitate elvetiana Neuchatel. Aici, compania Philip Morris a construit „The Cube”, un spatiu de laboratoare de cercetare care incearca sa gaseasca alternative mai putin daunatoare pentru fumatori.

“Am devenit o companie focusata de stiinta si tehnologie datorita abilitatilor pe care le-am dezvoltat pentru a avea un produs ca IQOS. Am angajat aici oameni din industria pharma, domeniul medical, ingineri electronisti sau chimisti. Aceasta dezvoltare deschide o groaza de noi oportunitati pentru viitor, pentru a ne extinde si dincolo de industria tutunului”, mai adauga Moira Gilchrist, ea insasi doctorand in stiinte farmaceutice.

Investitia de 120 de milioane de euro in “The Cube” a adus rezultatele scontate pentru Philip Morris: 4600 de brevete de inventie obtinute si 6300 in curs de realizare.

In doar cativa ani de la lansare, sistemul IQOS este deja folosit de 7,3 milioane de persoane la nivel mondial.
In Romania sunt circa 5 milioane de fumatori, tara noastra si Bulgaria fiind tarile cu cel mai mare numar de fumatori, raportat la numarul populatiei. De aceea, Romania a fost a patra tara din lume (dupa Japonia, Elvetia si Italia), unde Philip Morris a lansat IQOS, in noiembrie 2015. Incepand cu februarie 2016 a fost comercializat – initial doar in Bucuresti, iar apoi in toate orasele mari din tara.

sursa wall-street.ro

You might also like
1 Comment
  1. Niky Stanciu says

    cel mai bun tip de fumat, deoarece te bucuri pe deplin de el. Cunosc foarte multi fumatori care intampina problema fumului in sensul in care le intra in ochi, miros dupa foarte urat si tot asa, lucruri pe care nu le intampini cand folosesti un iqos

Leave A Reply

Your email address will not be published.