Gheţarul de la Scărişoara închis pentru turişti

Cel mai vechi bloc de gheata subterana din lume si cel mai important obiectiv turistic natural din Alba, si anume ghetarul de la Scarisoara, nu poate fi vizitat in prezent, deoarece se executa lucrari de inlocuire a scarilor de acces in pestera.

„Pestera Ghetarul de la Scarisoara este momentan inchisa, intrucat au aparut ceva probleme la scarile de acces si nu mai prezentau siguranta. Am intocmit un proiect tehnic, iar in prezent se afla in executie inlocuirea scarilor metalice din pestera”, a declarat, joi, primarul comunei Girda de Sus, Marin Virciu.

Marin Virciu a adaugat ca nu se stie deocamdata cand va fi redeschisa pentru public. „Ca in orice investitie, apar si anumite probleme neprevazute. Noi incercam cat putem de repede sa o repunem in circuitul turistic”.

Primarul spune ca turistii care ajung in zona pot sa viziteze insa Pestera „Poarta lui Ionele”, situata tot pe raza comunei Girda de Sus si care dispune de ghid.

Cu deosebire din mai pana in septembrie, Ghetarul de la Scarisoara este vizitat anual, de peste zece mii de turisti.

Astfel, Primele mentionari despre Ghetarul Scarisoara ca obiectiv turistic au fost facute in 1847 si 1857, unde se mentioneaza echiparea cu scari de lemn a avenului de intrare in ghetar. Acest lucru dovedeste ca ghetarul era cunoscut si explorat de moti, care utilizau gheata si apa din aceasta zona secetoasa cu mult timp inaintea primilor vizitatori.

Aceasta pestera are o lungime de peste 700 de metri si o diferenta de nivel de 105…

Continuarea Aici

You might also like