Imunitate – ce este, cum funcționează, cum se poate îmbunătăți

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar, așa cum îi spune și denumirea, este un sistem complex și atotcuprinzător. Așa cum suțin si specialiștii PortalMed, sistemul imunitar este alcătuit din organe, proteine și celule – fiecare având rolul său unic și propriul mod de a recunoaște problemele, de a comunica și de a-și îndeplini funcțiile. Funcția principală a sistemului imunitar este una vitală: protejează organismul de substanțele nocive, de germenii sau modificările celulare care ar putea cauza îmbolnăvirea.

Tipuri de imunitate

Imunitatea se împărte în două categorii: înnăscută și dobândită. Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare a organismului împotriva diverselor atacuri și constă în faptul că toate părțile implicate formează un front comun de atac pentru a combate substanțele străine. „Armele” cu care luptă imunitatea înnăscută sunt mucoasele de la nivelul tracturilor respirator, digestiv, urinar; secrețiile precum lacrimile sau sucurile digestive; globulele albe – toate acționând prin mecanisme care apără gazda de infecția organismelor dăunătoare.

Imunitatea dobândită nu se declanșează imediat, cum este cazul imunității înnăscute, ci apare la un anumit timp după primul contact cu antigenul. Cu timpul, se instalează memoria imunologică, adică sistemul imunitar își amintește cea mai eficientă modalitate de atac împotriva fiecărui agent dăunător pe care l-a mai combătut în trecut. Acest sistem de apărare molecular este susținut de celulele limfocite de tip „T” și „B” care au capacitatea de reține, memoriza caracterele agentului patogen, putându-l recunoaște la un contact nou. Chiar dacă sunt diferite, cele două tipuri de imunitate au același scop. Tocmai de aceea, interacționează între ele și se influențează reciproc prin substanțe care atrag sau activează alte celule ale sistemului imunitar.

Simptome imunitate scăzută

O imunitate scăzută înseamnă o predispoziție la afecțiuni ale sistemului imunitar. Astfel, simptomul principal al unui sistem imunitar slab este predispoziția la infecții. O persoană cu un sistem imunitar slab este susceptibilă să se infecteze mai frecvent decât majoritatea oamenilor, iar aceste boli ar putea fi mai severe sau mai greu de tratat. Infecțiile frecvente cu care se confruntă persoanele cu un sistem imunitar slab includ: pneumonie, meningită, bronşită, infecții ale pielii. Alte simptome ale unui sistem imunitar slab pot include: tulburări autoimune, inflamația organelor interne, tulburări sau anomalii ale sângelui, probleme digestive, întârzieri de dezvoltare la copii.

Metode naturale pentru întărirea sistemului imunitar

Prima linie de apărare și, în același timp, cea mai accesibilă, este alegerea unui stil de viață sănătos. Respectarea recomandărilor generale privind bunăstarea fizică și psihică este cea mai bună modalitate prin care îți poți menține sistemul imunitar puternic și sănătos. Fiecare parte a corpului tău, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de atacurile de mediu și intensificată de strategii de viață sănătoasă, precum:

  • Renunță la fumat. Acest lucru nu este ușor, dar ajutorul specialiștilor îți poate îmbunătăți calitatea vieții.
  • Consumă cât mai multe alimente integrale și elimină-le pe cele procesate din dieta ta.
  • Integrează activitatea fizică în viața ta.
  • Menține o greutate sănătoasă.
  • Asigură-te că te odihnești corespunzător (cel puțin opt ore de somn).
  • Ia măsuri pentru a evita posibilele infecții; spală-te corect și frecvent pe mâini.
  • Minimizează stresul (timp în aer liber, lectură, sport).
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.