Ingrijirea trandafirilor pitici

Trandafirii pitici sunt, in general, plante perfecte pentru gradini , terase si balcoane. Acestia adora lumina directa a soarelui, avand nevoie sa fie asezati la ferestre orientate catre nord.

Ce sunt trandafirii pitici?

Trandafirii pitici sunt versiuni miniaturale a trandafirilor obisnuiti.  Acestia se pot gasi intr-o gama variata de culori, aproape la fel de bogata ca si cea a trandafirilor normali. Una dintre diferentele intre aceste doua specii este aceea ca trandafirii pitici nu sunt parfumati.

Ingrijirea trandafirilor pitici

Trandafirii pitici pot avea flori in mod continuu, insa o conditie esentiala pentru ca acest lucru sa se intample, este aceea ca trandafirii sa fie tot timpul expusi la soare. Chiar si iarna pot inflori daca “tratati”, cateva ore pe zi, cu tuburi fluorescente (desi ar fi un lucru fortat si este indicat ca planta sa fie lasata sa isi urmeze ritmul normal). Lumina insuficienta provoaca suferinta florilor.

Udarea trandafirilor pitici

Un aspect important al ingrijirii trandafirilor pitici este udarea.  Acestia au nevoie de apa si umiditate, mai ales daca sunt lasati sa stea in plina bataie a soarelui. Este indicat ca vara sa fie udati zilnic, iar in rest, doar cand pamantul de la suprafata este uscat. O planta care sufera din cauza lipsei umiditatii se va ofili si va fi invadata de acarieni (peienjeni mici, rosii). Totusi, apa nu trebuie sa balteasca in ghiveci pentru ca acest lucru dauneaza plantei.

Atentie! Chiar daca iarna are nevoie de lumina, este contraindicat  ca ghiveciul sa fie pozitionat pe un pervaz care se afla deasupra unui calorifer deoarece aceste va usca si mai mult aerul. O idee excelenta este aceea de a pune deasupra caloriferelor calde, recipiente pline cu apa – acestea vor mari nivelul de umiditate din camera (lucru benefic si pentru tine).

Trandafirilor pitici le plac dusurile cu apa la temperatura camerei. Asa ca, din cand in cand, in diminetile calde, ofera-le un dus cu stropitoarea (daca nu dispui de o stropitoare fa cateva gauri capacului unei sticle si ai rezolvat problema). Totusi, nu trebuie sa ii aplici aceste dusuri foarte des pentru ca planta poate avea de suferit.

Taierea trandafirilor pitici

Ramurile trandafirului pot fi taiate in orice perioada a anului, dar este mai bine ca acest lucru sa se intample la inceputul verii si la inceputul iernii, pentru ca inflorirea sa fie la fel de bogata si sanatoasa si anul urmator. Asadar, nu permite ramurilor sa creasca dupa bunul plac, ci ocupa-te de forma lor.
De asemenea, este bine sa indepartezi florile uscate, ofilite, pentru a permite plantei sa isi continue dezvoltarea si inflorirea.
Crescatorii ne indeamna sa taiem ramurile trandafirilor oricand este de nevoie: daca ramurile acestuia sunt uscate, trebuie indepartate imediat pentru sanatatea plantei.

Tratarea trandafirilor pitici

Ingrasamantul folosit la trandafirii pitici poate fi sub forma lichida, de praf sau de betisoare. Acesta trebuie sa aiba un continut echilibrat de azot-fosfor-potasiu. In comert se gasesc acum tot soiul de substante nutritive special pentru trandafiri, insa trebuie sa ii utilizezi cu mare atentie si sa urmezi intocmai instructiunile de pe ambalaj. Foarte important este ca fertilizarea trandafirilor trebuie facuta doar in perioada de maxima dezvoltare, adica de primavara pana toamna. In niciun caz nu trebuie fertilizata planta pe perioada iernii.

Indepartarea acarienilor

Paienjenii si gandacii care invadeaza trandafirii pot fi indepartati cu ajutorul Mospilan-ului (un insecticid de ultima generatie, foarte eficient – poate fi utilizat cu succes pentru aproape orice planta). Insecticidul se gaseste in magazinele de specialitate (de exemplu Bricostore) si costa in jur de 4 ron.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.