Invenție revoluționară.

Oamenii de ştiinţă ne uimesc din nou. Au creat un implânt cerebral cu inteligență artificială, care a obţinut deja aprobare pentru primele teste pe oameni. Dispozitivul ar trebui să-i ajute pe cei cu paralizie să se exprime și chiar să controleze obiecte, doar prin puterea gândului.
Implantul are mărimea unei agrafe de birou și va trebui inserat în cortexul motor, acea porțiune din creier care controlează mișcările. Care va crea o interfață creier-computer datorită căreia pacienții cu paralizie, care sunt prinși în interiorul propriului corp, vor putea să comunice.

Oamenii de știință spun că dispozitivul va putea fi implântat fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală amplă. Din el va ieși un stent care se va deschide și va menține fluxul sangvin. Iar ulterior, celulele vor crește peste aparat, până va deveni parte din țesut.

Semnalele electrice recepționate din creier vor ajunge în unitatea centrală, amplasată sub pielea de la baza gâtului. Locul unde semnalele sunt decodate și trimise mai departe, către un computer.
Experții cred că persoanele paralizate vor putea să controleze prin gânduri o tastatură, exoschelete și chiar mașini. Dar
primele teste, cu cinci subiecți, ar trebui să înceapă la mijlocul anului.

sursa digi24.ro

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.