Investiţie în maternităţi

Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra discrepanţelor între judeţe în privinţa ratei mortalităţii infantile, subliniind că investiţia în maternităţi reprezintă „o urgenţă naţională”.

„Deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între judeţe, precum şi între urban şi rural. Astfel, dacă în Bucureşti rata mortalităţii infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naţionale. O discrepanţă dramatică se observă şi între urban şi rural: în Botoşani, de pildă, rata mortalităţii infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraş, unde mamele au acces la servicii medicale constante”, menţionează Salvaţi Copiii într-un comunicat de presă transmis marţi AGERPRES.

Potrivit centralizării INS, sunt judeţe în care mortalitatea infantilă este şi de cinci ori mai mare faţă de altele, unde şansa la viaţă a copiilor născuţi prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.

Salvaţi Copiii semnalează că judeţele cu „cea mai dramatică” rată sunt: Tulcea – 14,7 la mia de copii născuţi vii, Botoşani – 12 la mia de copii născuţi vii, Sălaj – 11,1 la mia de copii născuţi vii.

Judeţele unde şansa la viaţă este „optimistă” sunt: Dâmboviţa – 3 la mia de copii…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.