Jurnal de calatorie – Taramuri Dobrogene, Cetatea Histria

Va prezentam o serie de articole pentru a va capta atentia asupra mirajului taramului Dobrogean.Situata intre Dunare si Marea Neagra, Dobrogea este o destinaţie fabuloasa, avand multe de aratat si care, descoperită pe îndelete, nu într-un simplu week-end petrecut in graba va incarca cu amintiri  cat pentru un sir de concedii.

Este o zona foarte ofertanta in istorie, cultura, arta civilizatiilor, relief,aici intalnim zone cu manastiri cladite pe locuri sfinte si zone in care traditia s-a pastrat nealterata.

Cetatea Histria

Si in acest loc, ca in toate cetatile dobrogene, respiram istorie. Ruinele acesteia ca si muzeul de la intrarea in cetate atesta existenta pe aceste meleaguri a civiliziatiilor grecesti fiind intemeitorii cetatii la mijlocul secolului al VII-lea i.e.n .

Acesta a fost infaptuita de catre colonistii veniti din Milet. Orasul cetate a avut o dezvoltare puternica si neintrerupta timp de 1300 de ani  incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. Histria cunoaste un regim democratic prin aderarea la Liga Maritima Ateniana practicand comert intens si avand moneda proprie .In jurul anului 78 i.e.n cetatea trece sub stapanirea regelui get-dac Burebista .

Odata cu moartea lui Burebista cetatea trece sub stapanire romana incheindu-se perioada de autonomie.Sub stapanire romana, cetatea cunoaste o noua inflorire..Cercetarile facute in urma sapaturilor arheologice incepute inca din anul 1914 de catre marele istoric si arheolog Vasile Parvan au scos la iveala o serie de monumente remarcabile datand din difertie perioade ale existentei acestei fabuloase cetati.In muzeul acesteia este expus un bogat material arheologic  constituit din : inscriptii, ceramica greceasca si romana, sculpturi, basoreliefuri, sticlarie, obiecte din metal. Cetatea Histria este cea mai veche asezare urbana  atestata documentar de pe teritoriul Romaniei.

Din seria Jurnal de calatorie  gasiti in articolele urmatoare  informatii despre posibilul dumneavostra jurnal de vacanta.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.