Locul unde soarele rasare de doua ori

Avem o tara frumoasa, inconjurata de peisaje absolut fantastice, de locuri mirifice, printre care se numara localitatea Rimetea din judetul Alba. O localitate mai speciala, un sat uluitor dintre munti, considerat cel mai frumos sat din Transilvania. Exista o legenda care spune ca aici in Rimetea soarele se ridica de doua ori.

Datorita eforturilor de conservare, Rimetea a primit Premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material si, mai devreme, satul a fost desemnat drept zona protejata arhitecturala si urbana. Jumatate din cele peste 300 de case au fost restaurate datorita unui program de finantare care a ajutat la transformarea acestuia dintr-un sat minier antic intr-o regiune agroturistica fermecatoare si de succes. Peste 75% din turistii care vin aici sunt straini, iar numarul lor creste din an la an, atrasi fiind de frumusetea peisajului salbatic, a arhitecturii traditionale si a ospitalitatii localnicilor.

Ce sa vezi in Rimetea

Turistii se pot bucura de o plimbare pentru a descoperi frumusetea arhitecturala a cladirilor seculare traditionale (case, grajduri, ateliere), care se intind de la centrul satului pana la periferie. Cea mai veche casa din sat este casa unui miner, construita in 1668 și renovata dupa 2004.

Rimetea are, de asemenea, cea mai veche moara de apa de lucru din regiune (veche de peste doua secole). Un atelier mic de fierar se afla inca langa structura morii. Turistii pot vizita, de asemenea, Biserica Unitariana in centrul orasului istoric si al pietei principale. Construit pe locul unei biserici medievale, cea mai veche parte a acesteia este turnul extins in 1670.

Vizitatorii nu trebuie sa rateze cimitirul din sat, o inregistrare a dezvoltarii artei populare in sat si un loc unic in Romania, deoarece unele morminte sunt sculptate in stanca.

Pe tot parcursul anului, turistii vin sa admire arhitectura locala, sa savureze gustul bucatariei traditionale si ospitalitatea localnicilor.

La sfarsitului lunii februarie, in sambata dinaintea Pastelui sau a Marelui Fast, satenii sarbatoresc martirile de la Shrove Tuesday printr-un „farsang” in limba maghiara – un carnaval al carui eveniment principal este o procesiune rituala si burlescul ingroparii iernii, simbolizand cautarea spiritelor rele. Farsanul este specific comunitatilor catolice si protestante din Transilvania si este echivalentul carnavalului in tarile catolice si protestante.

In timpul sezonului cald, Rimetea este o destinatie excelenta pentru drumetii, alpinism si sporturi aeriene, in special parapanta.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.