Materialul care se încălzește singur dacă îți e frig

Cercetătorii au găsit o soluție inedită pentru puloverul perfect. Se poate încălzi sau răci singur, în funcție de temperatura corpului celui care îl poartă.

Oameni de știință de la Universitatea din Maryland au vrut să creeze un material textil ce se poate adapta la mediu și la nevoile purtătorului.

Și pentru a crea materialul capabil să își schimbe singur temperatura, cercetătorii au pornit de la un material obișnuit pentru pulovere și haina de iarnă-lână, pe care au acoperit-o cu un strat subțire de conductor, sub formă unor nono-tuburi de 1 milion de ori mai subțiri decât firul de par uman.

Când pielea va fi acoperită de transpirație, țesutul de sub material detectează dacă purtătorului îi este cald. Acest proces vor forță fibrele să se micșoreze și să se adune, ceea ce va trimite un șoc electric în material ce va duce la răcirea corpului. iar dacă purtătorului i se va face frig, fibrele se vor dilată.

“Materialul a fost creat pentru a ne asigura că cineva va continuă să se simtă confortabil,” a declarat Min Ouyang, din cadrul proiectului responsabil pentru nouă țesătură. “Nu trebuie să-și dea jos îmbrăcămintea și după să o pună înapoi pentru a atinge o temperatura confortabilă.”

“Dacă cineva e la birou și le e cald, nu trebuie să pornească aerul condiționat sau să-și schimbe hainele. Textilă poate regla temperatura,” a continuat ea.

Materialul poate funcționa instant, fără să aibă nevoie de baterii sau alte surse de energie, pentru că se bazează pe principii de baza ale fizicii, este descris în jurnalul Science.

Cercetătorii susțin că noul material e mai bun decât cel folosit astăzi pentru hainele sport, pentru că permite alterarea temperaturii corpului cu până la 35%. Materialul poate fi spălat precum un pulover normal și cercetătorii susțin că va costă cu doar 5 dolari mai mult decât alternativele actuale.

Haine croite din acest material ar putea ajunge pe piață în următorii 2 ani. Momentan, țesătură e testată de mai multe companii de îmbrăcăminte, pentru a vedea dacă într-adevăr poate regla temperatura corpului, în orice condiții.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.